Consilierii locali suceveni au decis ieri, prin vot, ca viceprimarul Lucian Harșovschi să fie înlocuitor de drept al primarului Ion Lungu, adică să preia temporar prerogativele de primar, atunci când edilul este plecat în delegații sau în concediu.

Desemnarea unui viceprimar drept înlocuitor al primarului se practica și până acum, dar nu de către Consiliul Local, această măsură fiind una dintre noutățile introduse prin modificarea Codului Administrativ.

Deși lucrurile erau aparent simple, cei care dețin majoritatea în deliberativul local stabilind viceprimarul care să fie înlocuitor de drept, momentul s-a dovedit a fi unul tensionat, pentru că PSD a încercat să „rupă” alianța locală PNL-PMP, prin care este asigurată majoritatea simplă.

Mai exact, propunerea lui Daniel Prorociuc (PNL) ca Lucian Harșovschi să fie înlocuitor de drept a primarului a fost urmată de o intervenție a liderului grupului PSD, Vasile Mocanu, care a solicitat să se supună la vot candidatura ambilor viceprimari.

„Nu am nimic împotrivă, dacă dorește dl. Andronache. Trebuie să fie și el de acord...”, a punctat Ion Lungu, care a precizat că nu le poate interzice cineva să-l nominalizeze.

Lucrurile au fost rapid lămurite de către viceprimarul Marian Andronache:

„Țelul meu politic nu este de a fi înlocuitor de primar. Oricum aș fi refuzat orice propunere”.

La votul pe propunere, Lucian Harșovschi a beneficiat de susținerea totală a trei dintre facțiunile politice din deliberativul local, primind 13 voturi „pentru” - 9 PNL, 2 PMP și 2 ALDE , iar de la PSD 7 „împotrivă” și o „abținere” (o mică răzvrătire față de linia trasată de conducerea de partid). De altfel, la început de mandat, Harșovschi a fost desemnat viceprimar inclusiv cu voturile a doi consilieri PSD.

Proiectul de hotărâre final, cu viceprimarul desemnat înlocuitor de drept al primarului, a fost votat cu majoritate absolută (jumătate plus unul din total), așa cum era necesar pentru a trece, având 13 „pentru” și 8 „abțineri”.