Primele cazuri de gripă din acest sezon rece, în judeţul Suceava, s-au înregistrat la două femei însărcinate şi la un adolescent în vârstă de 15 ani. Prezenţa virusului gripal a fost indicată la pacienţi prin teste rapide.

Medicul-şef al secţiei Boli infecţioase din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Monica Terteliu, a declarat că cei trei pacienţi au avut forme uşoare de gripă şi au reacţionat foarte bine la tratament. Este vorba despre o gravidă în primele patru luni de sarcină şi una în primele şase luni, care s-au prezentat la spital în zilele de 1, respectiv 2 ianuarie a.c.. În urma tratamentului simptomatic şi cu medicaţie antivirală starea lor s-a ameliorat şi au fost deja externate. Adolescentul a fost internat în data de 5 ianuarie a.c. şi se află încă în spital, sub tratament. Nici unul dintre cei trei pacienţi nu era vaccinat, a subliniat dr. Terteliu. Simptomele care i-au determinat să solicite ajutor medical au fost dureri de cap, febră, dureri musculare şi articulare, stare generală modificată.

 

Vaccinarea şi igiena individuală riguroasă previn îmbolnăvirea de gripă

Şeful secţiei Boli infecţioase a precizat că cea mai bună măsură de prevenire a gripei este vaccinarea, dar la fel de importante sunt şi măsurile de protecţie individuală: persoanele cu viroze respiratorii trebuie să evite să meargă în colectivitate sau la locul de muncă, să opteze pentru izolarea la domiciliu, dacă este o formă uşoară sau medie, sau în spital, în cazul formelor mai grave. De asemenea, trebuie să evite administrarea de antibiotice, care este contraindicată în cazul unei infecţii cu virusuri. Dr. Terteliu a mai spus că trebuie respectate cu stricteţe măsurile de igienă individuală - spălatul mâinilor, evitarea zonelor foarte aglomerate şi utilizarea măştii de protecţie, în cazul în care merg într-un spital. Secţia spitalului nu este în carantină, dar este restricţionat accesul vizitatorilor la numai o oră pe zi, de la 16.00 la 17.00, şi în număr limitat/pacient.

Potrivit medicului, vârful sezonului de îmbolnăviri va fi, ca şi anul trecut, sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. Vremea caldă favorizează circulaţia virusurilor şi decalează apariţia mai frecventă a cazurilor în a doua parte a sezonului rece.

Având în vedere circulaţia simultană a virusurilor de tip A şi de tip B este posibil să se înregistreze un număr mai mare de îmbolnăviri, comparativ cu ultimele sezoane.