”Poate așa ne va ajuta Dumnezeu să scăpăm Suceava...”. Acest comentariu a fost postat la un material în care scriam că armata vine să dezinfecteze orașul Suceava și împrejurimile. Știrea a fost foarte citită și apreciată, la fel cum s-a întâmplat și cu informația că medicii militari preiau conducerea Spitalului Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava. La o primă vedere s-ar putea spune că este un pas spre dictatură, pentru că mai peste tot în lume unde armata a preluat puterea s-a ajuns la autocrație. Și totuși, la noi, cel puțin în Suceava, percepția este taman invers: armata este văzută ca un colac de salvare. Ar putea părea un paradox în condițiile în care armata României a fost redusă numeric în mod constant în ultimii ani și o putem vedea doar pe la paradele de Ziua Națională. Și atunci cu 2-3 taburi și un număr mic de militari, cu excepția capitalei și a paradei de la Alba Iulia.

În afara nostalgiei din decembrie 1989, când armata a fraternizat cu mulțimea revoltată, pentru mulți dintre noi militarii sunt simbolul disciplinei, al ordinii pe care noi ceilalți am uitat-o sau pe care nu mai vrem să o respectăm. Acum, când autoritățile civile sunt depășite, iar acest lucru se vede de la o oră la alta, armata pare singura capabilă să țină în frâu degringolada.

De aici și aprecierea aproape unanimă a acțiunilor în care sunt implicați militarii. Iar atitudinea și profesionalismul militarilor s-a văzut și în misiunile din afara granițelor României, iar aprecierile venite din partea partenerilor NATO nu cred că au fost făcute doar de amorul artei și pentru a răni vreun orgoliu rănit.

Da, armata e mult mai restrânsă numeric față de 1989, dar oamenii care lucrează acum sunt profesioniști, știu să execute ordinele pe care le primesc și, ceea ce e mai important, inspiră încredere. În ziua de azi, încrederea este esențială pentru o populație în rândul căreia s-a instalat frica, iar oamenii în uniforma acea kaki sunt sămânța pe care ne putem clădi viitorul.

Cu siguranță, noi ca națiune nu am înțeles pe deplin ce înseamnă democrația, regulile acesteia și cum trebuie să o folosim. Avem senzația că avem doar drepturi și nici o obligație. Or, în armată lucrurile stau invers și de aceea există coordonare, respect și eficiență. Un model pe care ar trebui să ni-l însușim cu toții dacă vrem să progresăm și să punem bazele unei societăți civilizate.