Asistenta-șefă de la secția Îngrijiri Paliative a Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Oana Stanciu, roagă opinia publică să manifeste încredere și toleranță față de această unitate medicală deoarece tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă nu face decât să accentueze criza.

„Ne demoralizează teribil acuzele și isteria care transformă corpul medical în răuvoitori și incompetenți, iar spitalul într-un loc terifiant. Avem nevoie de toleranță, de sprijin și de încredere. Nu ne mai huliți! Stăm în acele echipamente de protecție până la epistaxis. Și te prăbușești, realmente, când opinia din jur e doar negativă. Poate ar vrea cineva, poate chiar un jurnalist care defăimează, să încerce să fie voluntar. Ar transmite direct de la fața locului și ar înțelege mai bine situația”, afirmă Oana Stanciu.

În opinia ei, Suceava a ajuns să fie exemplul negativ al României din cauza unui cumul de factori: „Neșansa noastră e că am fost primii. Un spital la standardele cunoscute a atras și multă adresabilitate dintr-o zonă în care se cunoaște numărul masiv de întoarceri acasă. Tot neșansa noastră a fost și crearea panicii, prin permiterea publicării în media a tuturor opiniilor, din interiorul sau exteriorul sistemului, opinii de cele mai multe ori nefondate, având mai mult ca suport cleveteala, frustrarea sau propria neputință. În spital se moare din pricina acelorași patologii ca întotdeauna. Într-adevar, suntem puțini. Dar se fac eforturi până la epuizare, să fim ajutor pacienților. La fel, în spital se mănâncă la fel ca întotdeauna. E adevărat, se poate întârzia, în contextul actual. Dar nu e nimeni lăsat flămând și fără apă”.

Asistenta-șefă de la Îngrijiri Paliative, una dintre cel mai bine cotate din spital, și-a exprimat speranța că toți angajații instituției medicale care sunt acum acasă se vor întoarce la serviciu și că ceea ce s-a întâmplat în aceste zile va fi o lecție pentru toți.  „Sper, când se va fi terminat totul, să ne fi învățat lecția... E nevoie de ordine, de disciplină și nu de imputat aceste principii de viață, până la urmă, unuia care a făcut din acest spital un model. Să retragi o medalie oferită pentru niște merite evidente a fost decizie cel puțin discutabilă”, a mai spus Oana Stanciu.