Generalul-maior în rezervă Ionel Paul Oprea, care se ocupă de coordonarea activităților de la Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a declarat, sâmbătă seara, la un post central de televiziune, că în acest moment în această unitate medicală sunt internați aproximativ 700 de pacienți, dintre care 35 sunt la Terapie Intensivă, unul dintre aceștia fiind în stare mai gravă, intubat.

Generalul Oprea a afirmat că spitalul are 52 de ventilatoare funcționale și au fost făcute demersuri pentru suplimentarea cu încă 120-130. Asta pentru că estimările pe situația epidemiologică actuală arată că ar putea să fie nevoie de ventilație mecanică pentru un număr mai mare de pacienți infectați cu COVID-19. Potrivit generalului, atât Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cât și Primăria Suceava s-au oferit să strângă fondurile necesare achiziției ventilatoarelor și a altor dispozitive de terapie intensivă.

Generalul Oprea a subliniat că în spital a fost instituit „un sistem de relaționare de tip militar”, cu ordine primite sub semnătură, cu obligativitatea purtării „ținutei de protecție” de către toți angajații, indiferent dacă este vorba de personal medical, auxiliar sau administrativ. „Trebuie disciplină, fiecare să fie conștient de locul lui și ce are de făcut”, a declarat generalul.

Acesta a mai spus că toți pacienții, indiferent de patologie, sunt tratați ca și cum ar fi infectați cu COVID-19, cu respectarea tuturor regulilor de protecție pentru personal și pentru pacienți.