Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat, luni, 27 aprilie, că grădinițele, școlile și universitățile din România nu se redeschid în acest an școlar, pentru a se evita riscuri majore privind noi îmbolnăviri cu COVID 19.
Acesta a menționat că profesorii și elevii vor continua învățământul la distanță, prin intermediul platformelor online, urmând ca anul școlar să se încheie pe 12 iunie.
„Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri - riscul major ca elevii să ducă boala la școală și un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. În concluzie, s-a decis în acest an școlar, grădinițele, școlile, universitățile să nu se mai redeschidă”, a menționat Klaus Iohannis.
Acesta a mai subliniat că elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum, iar în cazuri excepționale se poate face o evaluare suplimentară.
O situație deosebită este în cazul elevilor din clasele terminale, a 8-a, a 12-a și a 13-a. Aceștia vor putea să revină la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale.
„În această situație, normele de distanțare pot fi respectate, pot fi maxim 10 elevi într-o sală de clasă și vor sta maxim 2 – 3 ore. Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost planificate din capul locului, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte”, a mai spus președintele.

Unitățile scolare isi vor redeschide porțile pentru elevi, în luna septembrie, pentru anul școlar 2020-2021.