O parte dintre oamenii județului vor putea circula între localități și fără declarație pe proprie răspundere, așa cum se cere în stare de alertă. Este vorba de persoanele care locuiesc în zona metropolitană Suceava, care s-a constituit în 2011 și din care mai fac parte, în afara municipiului reședință de județ, orașul Salcea și comunele Adâncata, Bosanci, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi, Vereşti, Siminicea, Stroieşti, Dumbrăveni, Udeşti, Hânţeşti şi Dărmăneşti. În total, aici trăiesc circa 170.000 de oameni.
Trebuie menționat că pentru deplasarea în localitățile care sunt pe o rază de 30 de km în jurul municipiului Suceava dar nu fac parte din zona metropolitană este obligatorie declarația pe proprie răspundere. Cel mai elocvent exemplu este comuna Șcheia, care nu a intrat în zona metropolitană Suceava, conducerea acestei primării și consilierii locali considerând că o asemenea asociere nu le-ar aduce nici un avantaj.
O zonă metropolitană este definită cea care ”cuprinde teritoriul administrativ al oraşului centru polarizator şi al unităţilor administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanţe de până la 30 km, care respectă condiţia de contiguitate spaţială şi în cadrul căruia s-au dezvoltat relaţii de cooperare pe multiple planuri”. Această definiție se regăsește în Legea 351/2001 care se referă la Planul de amenajare a teritoriului naţional. În afara zonei metropolitane Suceava, în România mai există alte 21 de astfel organizări.
Comentarii