Salvaţi Copiii implementează, începând cu 1 iulie 2020, un program amplu de educaţie remedială, pentru copiii al căror acces la educaţie a fost suspendat pe perioada carantinei. 4.600 de copii aflaţi în evidenţa organizaţiei vor fi incluşi în 127 de clase de educaţie remedială din 20 de localităţi, cu respectarea tuturor normelor de protecţie şi distanţare socială. Echipele Salvaţi Copiii vor asigura recuperarea decalajelor cauzate de lipsa accesului sau de accesul redus/slab calitativ la clasele desfăşurate online în perioada restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, astfel:100 de grupe pentru programul „Şcoală după şcoală", unde vor fi integraţi copiii de vârstă şcolară din comunităţi/familii vulnerabile care au fost marginalizaţi suplimentar în cele trei luni de carantină; 27 de grupe pentru „Grădiniţa estivală", unde vor fi integraţi copiii din ciclul preşcolar, care au fost scoşi în afara oricărui program educaţional la care copiii din medii sociale stabile au avut acces garantat, cu prioritate cei care urmează să frecventeze clasa pregătitoare în noul an şcolar. Clasele vor fi deschise, într-o primă etapă, începând cu 1 iulie, în şcoli din Suceava, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi, Lupeni, Mangalia, Negreşti, Petrila, Reşiţa, Timişoara, Târgu Mureş şi Târgovişte. Douăzeci de grupe vor fi deschise, începând din 1 iulie, în mediul rural: în localităţile Prejmer şi Viştea de jos, din judeţul Braşov şi în localităţile Bahnea şi Idiciu, din judeţul Mureş.

 

  Activităţile se vor desfăşura cu asigurarea distanţei sociale, atât în interior, cât şi în exterior

150 de cadre didactice, psihologi şi asistenţi sociali ai organizaţiei se vor implica în organizarea şi susţinerea activităţilor de vară.Activităţile vor include în principal: pregătire şcolară remedială în vederea depăşirii carenţelor educaţionale din cauza neparticipării şcolare; educaţie pentru sănătate, respectarea normelor de igienă, mai ales în contextul cauzat de pandemie Covid-19; TIC - instruirea copiilor în utilizarea tehnologiei moderne; educaţie nonformală, învăţare prin joc şi, împreună cu parteneri abilitaţi, derularea de experimente ştiinţifice, educaţie financiară etc; ieşiri în aer liber, mici drumeţii. Toate grupele vor urma o metodologie strictă, astfel încât atât copiii, cât şi cadrele didactice să fie în siguranţă. Activităţile se vor desfăşura cu asigurarea distanţei sociale, atât în interior, cât şi în exterior. Grupele vor avea între 5 şi 10 copii, pentru o perioadă de maxim trei ore/zi la şcoală (în interiorul şcolii sau în aer liber). Cei 4.600 de copii vor fi organizaţi în serii alternative pe parcursul fiecărei săptămâni din perioada verii. În acest sens, Salvaţi Copiii îşi asumă atât obligaţia de a obţine consimţământul părinţilor şi copiilor de a asigura resursele umane şi materiale necesare pentru desfăşurarea activităţilor, cât şi obligaţia de a respecta restricţiile şi normele în vigoare cu privire la asigurarea condiţiilor de igienă şi de supraveghere epidemiologică în cursul derulării activităţilor şcolare.

Experienţa Salvaţi Copiii în lucrul cu peste 4.000 de copii aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială cuprinşi în programele socio-educaţionale arată că majoritatea dintre aceştia au nevoie de sprijin permanent din partea şcolii.
La nivel naţional, de asemenea, datele statistice arată că cel puţin 4 din 10 elevi români au nevoie de intervenţii individualizate pentru corectarea decalajelor constatate.