O absolventă a Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava a obținut Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, ediția a 23-a, premiu decernat pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, de Memorialul Ipotești - Centrul de Studii „Mihai Eminescu” Botoșani.
Este vorba de poeta Deniz Otay, care a fost declarată câștigătoare a trofeului acordat pentru debut, în cadrul unui eveniment online,

pentru volumul intitulat „Fotocrom paradis”. Suceveanca Deniz Otay are 28 de ani, a absolvit Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și Facultatea de Drept la Cluj. Tânăra a mai publicat poezie în revistele Steaua, Poesis Internațional și în Zona Nouă. În prezent, este studentă la psihologie și locuiește în București. În 2020 a deputat cu volumul Fotocrom Paradis la Editura OMG.

După cum au precizat organizatorii, pentru ediția din anul acesta au fost trimise pe adresa Memorialului Ipotești 15 volume de poezie ale autorilor care au debutat în 2020, însă doar cinci dintre autori au primit nominalizare din partea juriului. Tânăra poetă născută la Suceava a fost apreciată pentru volumul de debut intitulat „Fotocrom paradis”, decizia fiind luată de un juriu format din: Alexandru Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București), Alex Goldiș (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și Andrei Terian-Dan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). Alături de Deniz Otay, pentru acest premiu au mai fost nominalizați Lucian Brad, pentru volumul „Un om mai important decât oamenii”, Dumitru Fanfarov, pentru volumul „Stepă și transă”, Mircea Andrei Florea, pentru volumul „Larvae” și Antonia Mihăilescu, pentru volumul „Note din secolul Kitsch”.
„Țin să o felicit pe tânăra câștigătoare a Premiului Național de Poezie <Mihai Eminescu> – Opus Primum. I-am înmânat simbolic premiul prin intermediul tehnologiei, pentru că situația sanitară nu ne-a permis, în aceste momente, să organizăm o manifestare. Ca să o citez, astăzi a fost <O victorie virtuală>, pe care o va concretiza când va ajunge pe meleagurile eminesciene. Îi urez ca peste ani să se regăsească și în postura de premiantă a secțiunii Opera Omnia a Premiului Național de Poezie <Mihai Eminescu>, a declarat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.