O tânără în vârstă de 25 de ani și tatăl său de 64 de ani, ambii din Șcheia, recidiviști în furturi, au scăpat de jumătate din pedeapsa stabilită inițial, la instanța de apel care i-a judecat. Curtea de Apel le-a redus ambilor pedepsele, de la 4 ani la 2 ani de închisoare.

Dacă Elena Cristina Gherman a primit sentința de după gratii, fiind arestată preventiv de câteva luni, tatăl Radu Rostaș a fost ridicat de polițiști de la domiciliu, miercuri, 2 iunie, și dus la Penitenciarul Botoșani.

Radu Rostaș, în vârstă de 64 de ani, și fiica sa Elena Cristina Gherman, de 25 de ani, sunt hoți cu caziere stufoase în spate. Este vorba tot de furturi din case din Suceava, comise tot „în familie”. De altfel, cei doi au fost condamnați în stare de recidivă postexecutorie.
Ca mod de operare, cei doi intrau în case sub pretextul cerșetoriei și căutau bunuri de furat. Dacă erau surprinși de proprietar, se dădeau cerșetori, dacă nu, furau ce găseau și plecau. Chiar dacă la ultimele fapte nu au reușit să fure mai nimic, modul de operare este periculos, pentru că întâlnirea dintre proprietar și autor în locuință poate duce la violențe. 

 

·        Au intrat la furat în casa unei judecătoare
Pe 2 noiembrie 2020, o judecătoare care se afla la domiciliu, pe strada Ilie Ilașcu din Suceava, a auzit câinele lătrând puternic, în timp ce ea se afla la etajul casei, iar când a coborât în hol a dat inițial de un bărbat în vârstă. Acesta i-a spus că vrea un pahar cu apă, ulterior proprietara constatând că în apropiere mai era și o tânără, care i-a spus că are bureți de vânzare.

Luați la întrebări, cei doi au părăsit în grabă locuința, fiind prinși ulterior de polițiști.

Într-un alt caz, pe 10 noiembrie, un apel de urgență a venit de pe strada Nicolae Costin din municipiul Suceava. Un martor a relatat că un bărbat și o femeie au pătruns în curtea unui vecin și apoi în locuință, trezind suspiciuni. 

Echipajul de la Biroul de Ordine Publică Suceava i-a găsit în curtea casei pe Radu Rostaș, în vârstă de 64 de ani, și pe Cristina Elena Gherman, de 25 de ani, ambii din Șcheia.

În ianuarie 2017, cei doi aveau să fie prinși și arestați după ce au comis furturi în municipiul Suceava. Trei fapte au fost probate atunci pe numele lor. Exemplificăm modul de operare de atunci, foarte asemănător cu cel de acum. 

Într-un prim caz, Elena Gherman, sprijinită de Rostaş, care a supravegheat perimetrul infracţional, a pătruns într-un apartament din municipiul Suceava, unde a fost surprinsă de proprietar şi a fugit fără a apuca să ia ceva. 

A doua zi, pe 17 ianuarie 2017, dintr-o altă locuinţă din Suceava, Cristina Elena Gherman a sustras suma de 450 de lei. Ca mod de operare, cei doi au pătruns în locuinţa unei bătrâne, iar Rostaş i-a cerut proprietarei, o femeie vârstnică, o cană de apă. Scopul a fost de distragere a atenţiei, timp în care tânăra a acţionat şi a furat suma de bani dintr-o poşetă.

Un alt caz care a putut fi probat a fost din data de 28 ianuarie 2017. Din cercetări a rezultat că Cristina Elena Gherman a furat un telefon mobil dintr-o altă locuinţă, în timp ce Rostaş stătea afară, de „şase”. Bărbatul a observat că proprietarul revine acasă, iar ambii au fugit. După puţin timp, poliţiştii l-au prins pe Radu Rostaş în zona Pieţei Mari din municipiul Suceava, unde voia să vândă telefonul.