Meteorologii anunță din nou apariția de fenomene meteo extreme, pe fondul instabilității atmosferice accentuate.

Astfel, Administrația Națională de Meteorologiea anunțat marți dimineață mai multe avertizări meteorologice, dintre care unele vizează județul Suceava și o mare parte a Moldovei.

În intervalul 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00este valabil un Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, timp în care vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50...60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.
Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara și noaptea de marți spre miercuri (17/18 august), îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp.

De marți, 17 august, ora 14:00 până miercuri, 18 august, ora 05:00, intră în vigoare un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.

În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și la munte, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70...90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30...40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.

De miercuri, 18 august, ora 10:00 până pe 19 august, ora 10:00, intră în vigoare un alt Cod Galben, de instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania și la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.

Chiar dacă avertizarea nu ne vizează direct deocamdată, nu sunt excluse producerea de fenomene meteo similare – atenționarea ANM fiind „astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului”.