Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a fost întrebat de un credincios, la rubrica „Răspunsul ierarhului”, de pe site-ul Arhiepiscopiei, „în ce măsură sunt îndreptățiți preoții slujitori să predice public împotriva unor probleme de natură, în esență, medicală?”. ÎPS Calinic a explicat că atunci când a fost întrebat, în legătură cu vaccinul, „am spus răspicat că nu am acreditare în acest sens și nu mă pot pronunța”. Bărbatul care i-a cerut lămuriri înaltului ierarh a adăugat: „Totuși, vi se pare firesc, etic sau măcar acceptabil ca preoții să exprime păreri ferme și chiar revoltate, inclusiv îndemnând explicit oamenii să refuze un act medical?”.

La această întrebare, ÎPS Calinic a spus: „Dacă unii clerici își permit să o facă, probabil că ei, pe lângă studiile teologice, au și alte studii acreditate în domeniul medical, plus foarte mulți prieteni, profesori, doctori, biologi etc., ce pot emite opinii pertinente în acest domeniu”.

Bărbatul a cerut lămuriri explicit despre pandemia de Covid-19, respectiv despre vaccinul împotriva Covid, spunând astfel: „Într-o notă ceva mai personală și specifică, am auzit (direct sau indirect) susținerea de către un preot, slujitor și duhovnic, de afirmații precum «e păcat față de Dumnezeu să încercăm să ne protejăm noi (de exemplu prin portul măștii) în Sfânta Biserică», «vaccinul anti-Covid duce la pierderea sufletului și a mântuirii» sau «e mai mare păcat să lipsești de bună voie de la o Sfântă Liturghie decât o agresiune (verbală sau chiar fizică) față de partenera de viață». Cum să mă raportez eu, în lupta continuă și sinceră de a fi un om și un creștin bun, la astfel de afirmații sau îndemnuri, care mi se par atât de egoiste și de intruzive? Unde se termină dreapta credință și unde începe habotnicia și «atotștiința» slujitorilor din biserici și mănăstiri, care se transmite ca un val de revoltă și înverșunare către mintea și sufletul atâtor oameni care caută «adevărul» și «călăuzirea» în Sfânta Biserică?”.

Răspunsul ÎPS Calinic la aceste frământări ale credinciosului a fost următorul: „Legile, hotărârile, prevederile Statului privind combaterea transmiterii virusului trebuie aplicate și respectate. Legat de vaccin, personal, ca slujitor al Bisericii, nu pot să recomand cuiva să se vaccineze sau nu din foarte multe motive. Dacă, Doamne, ferește!, ulterior apare vreun efect neprevăzut, îți încarci conștiința și trebuie să răspunzi în fața lui Dumnezeu și a familiei. În fața dramelor ești singurul în măsură să hotărăști!”

Vă reamintim că Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, urmează un tratament medical și proceduri specifice după ce a fost diagnosticat și tratat corespunzător în urma contractării virusului SARS-CoV-2.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au transmis recent că Înaltpreasfinția Sa Calinic nu a fost niciodată intubat sau într-o stare gravă din cauza infectării cu SARS-CoV-2. Ierarhul a stat aproximativ două săptămâni în carantină, „timp în care, parte din aceste zile a fost și internat”.