Montarea centralelor de apartament, un fenomen care a explodat în România, ducând la dispariția încălzirii centralizate în multe orașe și debranșarea a mai mult de jumătate dintre consumatori în alte orașe, categorie la care se încadrează și Suceava, este pe cale să fie interzisă.

Un prim pas se va face prin interzicerea montării de centrale de apartament la noile imobile care se construiesc, măsură deja adoptată de câteva orașe mari din țară, care va fi decisă curând și la Suceava, după cum a anunțat primarul Ion Lungu:

„Am văzut deja orașe care au trecut la stabilirea unor strategii de reducere a poluării și nu mai permit să se monteze în construcții noi centrale de apartament. Vom veni și noi cu asemenea reglementare în Consiliul Local. Am văzut că și la Ministerul Mediului este în lucru o astfel de decizie. Cu cele care sunt deja montate astăzi, asta este situația.... Să vedem ce se întâmpă cu ele în timp, dar cel puțin pentru clădirile noi să nu mai fie permisă montarea de centrale individuale”.

Măsura se înscrie practic în noile strategii de mediu stabilite la nivel european, care impun reducerea poluării inclusiv în trafic, mașinile, care sunt în număr tot mai mare, fiind principalii poluatori din orașele României. Suceava, chiar dacă stă mai bine ca alte orașe la indicatorii de poluare și la spații verzi pe cap de locuitori, este un oraș sufocat de mașini, atât pe arterele principale cât și în cartiere.

„Aici avem strategie. Discutăm de ruta alternativă, discutăm de transportul ecologic, discutăm de încurajarea cetățenilor să folosească transportul public în ideea să iasă cât mai puține mașini pe teren ca să reducem gradul de poluare”, a menționat Ion Lungu.

Primarul Sucevei a spus că este mult de lucru pentru ca municipiul reședință de județ să intre în competiția „100 de orașe europene neutre climatic până în 2030”, că nu este simplu să fie selectat între cele 100 care vor primi finanțare europeană să ia măsurile necesare pentru a deveni un exemplu la nivel european.