Festivalul Național Concurs „Regina Sânzienelor”, ediția a VIII-a, a dat startul înscrierilor. Evenimentul va avea loc, în perioada 18 – 19 iunie 2022, la Hanul Voievozilor din Horodnic de Sus, în „Regatul Sânzienelor”.

Concursul se desfășoară pe mai multe secțiuni: Secțiunea Prințese (8 – 14 ani); Secțiunea Regine (15 – 101 ani); Secțiunea Grupuri; Secțiunea Costume inspirate din mitologia românească.

Organizatorul și sufletul acestui festival, Dumitru Parasca, ne-a spus și care sunt condițiile de participare la concurs: concurentele trebuie să poarte o coroniță de sânziene, să poarte o ie tradițională, să interpreteze o poveste despre sânziene (proză/poezie/teatru-dans). Înscrierile la concurs se pot face în perioada 2 mai - 14 iunie, ora 18:00. Organizatori: Asociația Culturală „Regatul Sânzienelor”, DEPA SERV SRL, Dumitru și Elena Parasca. Telefon: 0740 060 829 (Dumitru Parasca), e-mail: depaserv.radauti@gmail.com, www.reginasanzienelor.ro, pe Facebook: Festivalul Național Regina Sânzienelor. Regulamentul concursului, pe https://www.facebook.com/profile.php?id=100008309469402

 

·       Invitat de onoare, Sofia Vicoveanca, „marea doamnă a cântecului și portului popular românesc”

 

 „Încercăm să aducem oamenii lângă oameni, să adunăm laolaltă oameni de valoare, mai tineri sau cu mai multă experiență de viață, însuflețiți de aceleași sentimente de dragoste, respect și dor de tradițiile poporului nostru”, ne-a spus Dumitru Parasca, completând că „Festivalul Național <Regina Sânzienelor>, ajuns acum la a VIII-a ediție, a adus pe tărâmul de poveste al Bucovinei, în Regatul Sânzienelor, oameni magici, creatori de frumos, oameni care rămân în conștiința neamului nostru prin tot ceea ce construiesc”.

Pe 18 iunie 2022, la Hanul Voievozilor din Horodnic de Sus, festivalul își va celebra câștigătorii prin organizarea Balului Sânzienelor, bal pe care „marea doamnă a cântecului și portului popular românesc, Sofia Vicoveanca, ne va face onoarea să-l deschidă”. „Mărturisim că ne este greu să povestim despre un om care este cu mult peste orice epitet sau metaforă am folosi. De peste șase decenii, poporul român se bucură de darul pe care i l-a făcut Dumnezeu prin această desăvârșită artistă bucovineană. De peste șase decenii, Sofia Vicoveanca cântă despre bucuriile, tristețile, dorurile, tradițiile și credința neamului nostru, devenind piatră de temelie a culturii și a vieții spirituale românești, exemplu de urmat pentru toți tinerii artiști (dar și pentru cei ce au trecut de vârsta primei tinereți).Vă mulțumim, doamnă, pentru pasiune, pentru trăiri, pentru onestitate, pentru muzica profundă, plină de sens, care ne invită inimile la dans, fericindu-ne viața! Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar”, au transmisDumitru și Elena Parasca, care speră că și la această ediție a festivalului mult așteptat de iubitori de tradiții și folclor din toată țara se vor găsi oameni deschiși la suflet, sponsori, colaboratori, care să se alăture proiectului cultural, și împreună cu care să ducă la bun sfârșit Festivalul Național Concurs „Regina Sânzienelor”, ediția a VIII-a, un eveniment emblematic pentru Bucovina, pentru România, prin popularitatea de care s-a bucurat în ultimii ani.