Începând de miercuri, 1 Iunie, cartierul Ițcani, din municipiul Suceava, are sediu de Primărie, post de Poliție Locală, bibliotecă, Cinematograf și sală de spectacole.

Centrul Multifuncțional "Arta" a fost inaugurat de Ziua Copilului, în prezența a sute de copii, a zeci de locuitori ai cartierului, dar și a numeroși reprezentanți din administrație ori ai partidelor politice.

Drept urmare, primarul Ion Lungu i-a avut alături, la inaugurare, pe deputatul PNL Ioan Balan şi consilieri locali de la toate partidele politice. Mihai Flutur, reprezentant al comunității din Ițcani, Adrian Arămescu – al cartierului Burdujeni, cu Sanda-Maria Ardeleanu, Ovidiu Paul Hrițcu și George Păstrăv au venit din partea grupului PNL, Anca Gâtlan, Cristian Timoficiuc și Constantin Munteanu, însoțiți de fostul viceprimar Marian Andronache, au reprezentant grupul PMP, Geniloni Sfeclă a reprezentat Pro România, Dan Nichiforel și Lorena Buburuzan – grupul USR, în vreme ce de la PSD a fost un singur reprezentant, Adelina Paiu, din vecinătățile Burdujenilor.

Nu puteau lipsi nici reprezentanții a două instituții de cultură care vor fi o prezență permanentă în Centrul Multifuncțional "Arta" – directoarea Teatrului „Matei Vișniec”, Angela Zarojanu, care va avea grijă ca sala de spectacole să găzduiască și alte evenimente de calitate, pentru cei mici, dar și pentru cei mari, precum și directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș, care a înființat deja o minibibliotecă în noua clădire, pentru cei dornici de lectură. La eveniment au ajuns, ceva mai târziu, subprefectul Cristian Șologon și directorul Direcției de Cultură, Antoniu Flandorfer.

După slujba religioasă de sfințire a noii clădiri cultural-administrativă, primarul Sucevei, Ion Lungu, a ținut să le mulțumească în primul rând celor care au participat la realizarea noii clădiri, pe temeliile fostului Cinema din Ițcani – arhitectul Constantin Gorcea, al cărui proiect a și fost premiat la un important concurs de arhitectură, precum și reprezentanții constructorilor, Casa Grup și Loial.

„Clădirea a fost gândită ca un centru multifuncțional, cum îi spune și numele, având în primul rând o sală polivalentă, spații cu destinație culturală, de recreere, de asistență socială. De acest centru se va ocupa Diana Ștefan, care cunoaște bine comunitatea din Ițcani, ea va prelua problemele de aici și le va aduce la cunoștință primarului. Sigur, trebuie să respectăm și destinația pe care a avut-o clădirea, de cinematograf, condiție impusă la realizarea proiectului, dar putem organiza și alte evenimente.

A ieșit o clădire frumoasă, reprezentativă pentru cartierul Ițcani, iar sala de spectacole cu 280 de locuri o inaugurăm astăzi cu un cadou oferit copiilor – o piesă de teatru. Le mulțumesc consilierilor locali care au votat proiectul, cetățenilor din Ițcani care au avut răbdare până s-a realizat această clădire – așa se lucrează pe fonduri europene, durează proiectele, dar construcția a fost realizată în trei ani. Avem și alte proiecte importante demarate în Ițcani – grădiniţa din curtea Școlii Nr. 7, ridicată la roșu, trei străzi prinse la modernizare – Dragomirna, Decebal și Vasile Lupu. Mai aud comentarii răutăcioase, că acest cartier este abandonat – nu este deloc așa, am avut mereu grijă să beneficieze de finanțare, ca toate celelalte cartiere. Mai avem în plan un proiect interesant la fosta stație de ape Dragomirna, așteptăm să se dea drumul la finanțare pe fonduri europene pe POR, pentru a realiza ceva pe partea de asistență socială”, a declarat Ion Lungu.

În vreme ce clădirea a fost deschisă spre vizitare, edilul sucevean a mers în sala de spectacole, unde sute de copii se adunaseră pentru a urmări spectacolul de teatru adus special pentru ei - "Albinuța", realizat de Teatrul pentru copii și tineret "Luceafărul" din Iași.

El le-a spus pe scurt copiilor și părinților cu ce le este utilă noua clădire inaugurată în cartierul lor, care sunt facilitățile care li se oferă și le-a urat tuturor un călduros „La mulți ani!” și vizionare plăcută a spectacolului, plecând în aplauzele celor mici, entuziasmați de cadoul oferit de municipalitate.

Judecând după succesul pe care l-a avut piesa de teatru la public, venit inclusiv din alte zone ale orașului, cu siguranță sala respectivă va mai găzdui asemenea spectacole, care se dovedesc a fi o bucurie nu doar pentru cei mici.