Acțiunea „Pașaport pentru vacanță”, organizată de Serviciul de Pașapoarte Suceava cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, s-a bucurat de succes în rândul sucevenilor. Miercuri dimineață, de la ora 8.00 până la ora 11.00, au fost înregistrate 162 de cereri de eliberare a pașapoartelor pentru copii, conform directoarei serviciului, comisar-șef Livia-Adina Grigoraș-Crețu. Sediul Serviciului de Pașapoarte a fost ornat cu baloane și baloane cu confetii, iar pentru copii au fost pregătite cărți și creioane de colorat și cărți de povești, atât în curte cât și în interior, pentru a le ocupa timpul de așteptare. De asemenea, după procesarea documentelor pentru eliberarea pașaportului, fiecare copil a primit în dar un pașaport de vacanță simbolic, un carnet de notițe, un semn de carte, un orar și un puzzle cu tema „călătorii”, baloane și cărți de colorat. Directoarea Livia Grigoraș a declarat că, deși programul de lucru anunțat pentru 1 Iunie este 8.00-12.00, vor rămâne la serviciu până sunt preluate cererile tuturor copiilor care s-au prezentat. Cel mai mic copil pentru care au fost preluate miercuri documentele pentru pașaport a fost fetița unor suceveni cu rezidență în Elveția, născută în data de 15 mai a.c.. „Avem un feedback foarte bun de la părinți, care sunt mulțumiți că pot să rezolve această problemă într-o zi liberă și pot petrece timp cu copiii”, a spus Livia Grigoraș. Mulțumită de reacția bună a copiilor la „atelierele de desen”, a afirmat că le va permanentiza pe toată durata verii.

Una dintre mamele copiilor prezenți la Pașapoarte, Florina Damian, din Baia, a venit de 1 Iunie să-i facă pașaport fiicei ei, Ilinca, după ce a aflat de „Pașaportul pentru vacanță”. „S-au pregătit foarte frumos cei de la Pașapoarte și au avut o idee foarte bună cu cărțile și creioanele de colorat, pentru răbdarea copiilor. Bravo lor”, a spus Florina. La fel de încântată s-a arătat și Claudia Nistor, din Fălticeni, care a venit cu ambii copii pentru a-i face pașaport fiului ei, în vârstă de 3 ani. „Noi aveam programare pe 16 iunie la Pașapoarte. Când soțul meu a citit în Monitorul de Suceava despre această inițiativă, am fost încântați să venim acum, să nu mai fie nevoie să ne învoim de la serviciu. O idee foarte bună au avut, inclusiv cu ocuparea timpului copiilor”, a afirmat Claudia.

Referitor la atitudinea părinților, șefa serviciului Pașapoarte, Livia Grigoraș, a subliniat responsabilitatea acestora: „Au înțeles că este o acțiune pentru copii, că aceștia au prioritate și nu au fost solicitări de eliberare a pașapoartelor pentru adulți”.

În data de 1 Iunie, între orele 08.00 – 12.00, Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Suceava a preluat doar cereri de eliberare a pașapoartelor pentru minori. Copiii și adolescenții nu au avut nevoie de programare, ei s-au putut prezenta fie singuri, în cazul celor cu vârsta peste 14 ani, cu declarație din partea părinților autentificată de notarul public, fie însoțiți de părinți, în cazul copiilor cu vârstă mai mică de 14 ani, conform prevederilor legale.

Pașaportul se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare. În perioada 16-22 mai a.c., la nivel național, timpul mediu de eliberare a pașapoartelor simple electronice a fost de 2,62 zile.