Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu a anunțat că în ședința de miercuri Guvernul a adoptat proiectul de lege necesar pentru restaurarea conacului Vârnav Liteanu din orașul Liteni. Bogdan Gheorghiu a precizat că acordul cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru reabilitatea patrimoniului construit reprezintă un proces laborios, pe care l-a început în vara anului 2020, în calitate de ministru al Culturii.

„Eforturile depuse s-au concretizat inclusiv prin includerea în lista obiectivelor care urmează a fi restaurate a conacului Vârnav Liteanu din Liteni, județul Suceava. Miercuri, Guvernul a făcut încă un pas, o victorie de etapă, și a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut, Reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la Paris la 1 iunie 2022 și la București la 9 iunie 2022”, a spus Gheorghiu. El a declarat că în calitate de deputat de Suceava, abia așteptă să voteze proiectul de lege, mai ales că a avut ocazia să inițieze actele normative anterioare, iar votul Parlamentului va da drumul procesului de implementare.

Deputatul PNL de Suceava a subliniat faptul că restaurarea conacului Vârnav Liteanu de la Liteni și punerea sa în valoare reprezintă unul dintre proiectele sale de suflet. El a explicat că după finalizarea investiției în valoare de 5 milioane euro, conacul va deveni centru de pregătire pentru restauratori, care va contribui prin activitatea sa la protejarea patrimoniului arhitectural. „Oraşul Liteni poate deveni un adevărat centru de formare și de restaurare”, a spus Bogdan Gheorghiu. El a adăugat că în proiectul de lege sunt incluse alte șapte  obiective de investiții: consolidarea, restaurarea şi modernizarea a 5 clădiri monumente istorice, Muzeul Național de Istorie a României, Teatrul Național şi Opera Română – Cluj-Napoca, fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste, Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României, Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești, județul Argeș, date recent în folosința Muzeului Național „Brătianu”, refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română din Iași.