Membrii unei grupări care aducea droguri din Olanda și le vindea pe piața din județul Suceava și-au aflat vineri pedepsele pe care le au de executat. Din cei nouă membri ai grupării, patru au primit condamnări cu executare, asta și pentru că în unele cazuri aveau și alte condamnări mai vechi, iar ceilalți au primit pedepse cu suspendare sub supraveghere. Soluția a fost dată de Tribunalul Suceava și nu este definitivă, ci poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava. Iată care sunt pedepsele pronunțate de judecătorul care a analizat acest dosar:

Marius Roman - 6 ani, o lună și 10 zile

Cornel Marian Naida, zis ”Clonț” - 4 ani, 2 luni și 20 de zile

Sebastian Strugariu - 5 ani, 9 luni și 10 zile

Gheorghe Nicanor Buliga - 11 ani și 4 luni

Andrei-Nicolae Scripcar - 2 ani, 6 luni și 20 zile închisoare cu suspendare sub supraveghere

Mihnea Tudor Miroțoi - 5 luni cu suspendare sub supraveghere

Ioan Rostoțchi - 1 an și 4 luni cu suspendare sub supraveghere

Petru Daniel Zalischi - 1 an și 5 luni cu suspendare sub supraveghere

Sebastian Ovidiu Prelipceanu - 1 an și 8 luni cu suspendare sub supraveghere

Dumitru Baroiu - 2 luni cu suspendare sub supraveghere.

 

·       Gruparea, anihilată în 2019

 

Acțiunea de anihilare a rețelei a început pe 29 octombrie 2019, când a fost organizată operațiunea de prindere în flagrant a 7 dintre suspecți. Potrivit unui comunicat al DIICOT Suceava de la acea vreme, traficanții acționau în trei echipe, una a dealerului principal și două ale intermediarilor acestuia.

Flagrantul a fost organizat în urma unor informații potrivit cărora dealerul urma să vândă unei persoane, prin intermediarii acestuia, cantitatea de 500 de comprimate ecstasy, contra sumei de 25.000 de lei.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că intermediarii intenționau inducerea în eroare a cumpărătorului, prin oferirea spre vânzare de comprimate conținând steroizi, în loc de ecstasy, activitate prin care intenționau să-i distragă atenția și să-l deposedeze prin violență de suma de 25.000 de lei, cu care urmăreau să cumpere pentru ei înșiși, de la dealer, cantitatea de 500 de comprimate de ecstasy. Astfel, în timp ce conducea un autoturism pe DN 2, la intrarea în municipiul Fălticeni, dealerul principal a fost oprit în trafic, iar cu ocazia controlului efectuat asupra autoturismului, au fost identificate 516 comprimate de ecstasy, disimulate într-o cutie cu detergent, aflată într-un bagaj”, se arăta în comunicatul DIICOT.

 

·       Drogurile au fost aduse din Olanda

 

Potrivit anchetatorilor, drogurile de mare risc au fost aduse din Olanda, prin intermediul unei firme de transport persoane și colete, de către un cetățean olandez de naționalitate română. De asemenea, asupra cetățeanului olandez a fost identificată cantitatea de 1,02 grame de canabis.

Polițiștii au mai prins în flagrant alți 3 intermediari, care circulau cu un autoturism pe străzile din municipiul Suceava. În momentul în care au fost opriți, doi dintre cei trei suspecți au încercat să fugă, dar au fost prinși înainte de a se face nevăzuți.

În mașina cu care circulau cei trei s-au găsit un tub spray super-paralizant, 100 de comprimate ce conțin steroizi, 3 capsule cu substanțe pulverulentă, suspecte a fi psihoactive, un tub spray paralizant și un grinder cu urme de fragmente vegetale.

„Aceste activități au fost urmate de un număr de 12 percheziții domiciliare efectuate la locuințele a 11 persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc. Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 8 comprimate de ecstasy, 94 de grame de canabis, 8 pliculețe cu fragmente vegetale ce ar fi canabis, 9 pachete cu foițe tip OCB, două cântare electronice cu urme de canabis, un bong, o pipă, o tabacheră, 6 grindere, două box-uri, un dispozitiv cu electroșocuri, un permis de conducere ucrainean, ce pare a fi falsificat, 51 de telefoane mobile, 65 de cartele SIM, 14 stick-uri de memorie, 8 laptop-uri, un DVR, un micro SD, sumele de 4.800 lei și 750 euro și două tablete”, se arată în comunicatul DIICOT Suceava.

Oamenii legii au pus sub sechestru pe două autoturisme. Anchetatorii au mai precizat că au avut suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.