Alertă sanitar-veterinară la Fălticeni unde, marți, în câteva ore, au fost adunate, de pe Acumularea Șomuz III, ”La Insulă”, 15 lebede și o rață moarte. Între timp, probele recoltate de specialiștii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au confirmat că păsările au murit de gripă aviară. Din păcate, semnalele sunt că mortalitate este mai mare și a fost pus imediat în aplicare un plan pentru verificarea lacurilor din Fălticeni și pentru ridicarea păsărilor moarte.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a fost întrunit în regim de urgență pentru a se lua măsuri imediate de izolare a virusului.

Trebuie subliniat că gripa avariară se transmite rapid între păsări dar și la om, putând da forme severe.

Prima lebădă moartă a fost observată luni seară iar marți s-au început căutările pe timp de zi, sanitar-veterinarii fiind sprijiniți de pompierii militari de la ISU Suceava.

 

 

 

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat că situația este delicată și trebuie prudență maximă:

 

„Pe lângă măsurile imediate pe care le luăm noi alături de alte instituții face apel la populația din zonă să evite apropierea de lacuri, să își țină păsările din gospodării închise și să anunțe imediat dacă observă păsări moarte sau care agonizează”, a declarat Voloșeniuc.

Acesta a subliniat că virusul dă semne de evoluție supra-acută, cu mare pericol în special pentru populația de păsări sălbatice din Fălticeni. Această populație este estimată la peste 1000 de rațe și peste 200 de lebede.

Riscul de transmitere la om există și este real.

Este primul caz de gripă aviară înregistrat în județul Suceava. Un focar evoluează însă în județul Neamț și nu este exclusă migrarea unor lebede de pe lacul Bâtca Doamnei, care au adus pe lacurile din Fălticeni și gripa aviară.