Tabăra studențească de iarnă de la Mănăstirea Putna, organizată în perioada 29 decembrie 2022 - 2 ianuarie 2023, a reunit peste 150 de studenți de la mai multe asociații și organizații de tineret din țară, dar și din diasporă. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhi­episcopul Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu obștea Mănăstirii Putna și cu Sectorul catehizare, tineret și educație pentru viață al eparhiei, cu sprijinul voluntarilor ASCOR Suceava.

Participanții, conform ziarullumina.ro, au avut un program diversificat, din care nu au lipsit slujbele mănăstirii, diverse conferințe, precum și obiceiurile populare desfășurate în această perioadă a anului.

În ziua de 30 decembrie 2022, după săvârșirea Sfintei Liturghii, studenții au vizitat chilia Sfântului Daniil Sihastrul, iar în după-amiaza zilei au participat la un dialog duhovnicesc, avându-l în mijlocul lor pe părintele Hrisostom de la Mănăstirea Putna. „În seara aceleiași zile a avut loc evenimentul intitulat <Seara luminilor>, moment în care studenții au cântat colinde într-o cameră înveșmântată de lumina lumânărilor și împodobită cu numeroase crenguțe de brad. În ziua următoare, evenimentul central a fost <Alaiul colindătorilor>, moment în care studenții i-au colindat pe oamenii din sat. Programul a continuat cu o conferință susținută de Adrian Alui Gheorghe, scriitor și critic literar, care le-a vorbit participanților despre provocările marxismului cultural și despre cum tinerii din zilele noastre trebuie să reziste în fața ideologiilor perfide ce amenință societatea contemporană. După conferință, studenții s-au îndreptat către biserica mănăstirii, unde au luat parte la slujba Privegherii și la slujba trecerii în Anul Nou”, conform sursei citate.

În prima zi a noului an, tinerii au colindat obștea Mănăstirii Putna, pe esplanada din fața Casei „Sfântul Iacob Putneanul”. Arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a adresat un cuvânt de mulțumire, spunând printre altele: „Un student nu are timp liber. Un student trebuie permanent să studieze, să înainteze, să se îmbogățească, pentru că întreaga țară către voi privește. Acum este vremea să adunați și să acumulați cât de mult ca să rezistați în fața tuturor provocărilor. Prin ce vom birui? Prin cultură și prin credință”.

În ultima zi a taberei, tinerii au participat la hramul Mănăstirii Sihăstria Putnei, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.