Povești dintr-o altă epocă, în pași de dans, în spectacolul de balet în două tablouri – „Carmen”, care a avut loc pe 1 mai 2023, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Spectacolul transpune povestea vibrantă a pătimașei eroine Carmen, care în pași de dans a uimit publicul prin grație, măiestrie și complexitate. Muzica: Georges Bizet - Rodion Shcedrin. Scenariul de balet: Vlad Sebastian, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée.

Acțiunea nuvelei se petrece în fosta fabrică de tutun din Sevilla (Real Fábrica de Tabacos, azi universitate), unde (în nuvela lui Prosper Merimee din 1847) subofițerul Don Jose Lizarrabengoa s-a îndrăgostit de frumoasa țigancă Carmen. Nuvela a stat apoi la baza libretului operei lui Bizet „Carmen”.

Publicul a asistat la triunghiul amoros al gitanei Carmen, soldatul Don José și toreadorul Escamillo.

Pe scena suceveană au urcat zeci de artiști ai Ansamblului de balet al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, ai Ansamblului de balet al Teatro D’opera Italiana și ai Ansamblului de balet al Operei VOX.

Spectacolul, foarte concentrat, a ținut puțin peste o oră, timp în care publicul a fost trecut prin mai multe sentimente, luând parte la povestea plină de intrigi a eroinei Carmen, care sfârșește tragic. Mișcările artiștilor-balerini din timpul spectacolului au fost moderne, păstrând totuși esența baletului clasic.

Scenariul de balet a fost semnat de Vlad Sebastian, care susține printre altele că baletul „Carmen” are același fir narativ și dramaturgic ca și spectacolul de operă cu același nume, publicul recunoscând ușor temele melodice ale lui Georges Bizet, teme melodice și efecte sonore dezvoltate și adaptate de Rodion Shchedrin pentru balet, „un titlu de balet care ține capul de afiș al marilor case de operă din lume, un titlu ce va fascina întotdeauna publicul spectator prin iubire și forța ei, prin pasiune, prin intrigi și trădări, dar și răzbunări crunte, sentimente puternice, dar și contradictorii în același timp”.

Sucevenii au aplaudat, la final, prestația artiștilor care au evoluat pe scenă, mulți dintre ei tineri, care au reușit să creeze o poveste „dintr-operspectivă nouă asupra versatilității dansului și a muzicii”.