Publicul s-a ridicat în picioare și în sală au răsunat ropote de aplauze la finalul spectacolului „Elixir”, de Eric-Emmanuel Schmitt, cu actorii Maia Morgenstern și Marius Bodochi, spectacol care s-a desfășurat marți, 30 mai 2023, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

Sucevenii au avut parte de un spectacol de aproape două ore, un spectacol dinamic (în regia lui Marcel Țop), cu actori excepționali, spectacol în care au descoperit un text proaspăt, actual, pus în valoare de talentul, carisma, inteligența, vocea caldă, cu un timbru unic al Maiei Morgenstern (care spune că își pregătește temeinic fiecare rol: „ învăț, studiez, descopăr”), care a interpretat-o pe Louise, de jocul inegalabil al actorului Marius Bodochi (un actor cu o voce aparte, care face ca fiecare personaj să radieze), în rolul lui Adam.

Foşti iubiţi, Adam şi Louise, el psihanalist, ea avocat, trăiesc la mii de kilometri depărtare unul de celălalt, el la Paris, ea în Montréal. Corespondând online, video și în scris, pe e-mail, cei doi îşi evocă trecutul comun, rănile încă neînchise, momentele de bucurie, dar şi noile relaţii (unele imaginare).

Ceea ce-i apropie însă a doua oară este prietenia, construită de comun acord şi însoţită de o provocare: „ar putea să-şi reînvie dragostea tocmai vorbind despre dragoste”.

În discuția celor doi foşti iubiți, apare şi Lili, o colegă de serviciu a lui Louise, pentru care Adam face o mare pasiune, cu care trăieşte o iubire aprinsă, dar care se va destrăma odată cu transferul acesteia în Australia, nu fără ştirea (chiar cu ajutorul) lui Louise.

Romancierul franco-belgian Eric-Emmanuel Schmitt reuşeşte să transpună în „Elixir”, „cu fine şi surprinzătoare nuanţe”, parcursul plin de capcane al unei legături amoroase tipice pentru vremurile noastre. „Cred că, în privinţa iubirii, problema constă în faptul că denumim cu acelaşi cuvânt două teritorii diferite: cel al dorinţei şi cel al sentimentului. La graniţa dintre ele, atunci când încercăm să împăcăm atracţia fizică şi dragostea, se nasc marile noastre poveşti, nu întotdeauna fericite”, susține Eric-Emmanuel Schmitt.

Folosind un text bine scris, regizorul Marcel Țop spune că „spectacolul <Elixir> este un îndemn, care s-ar putea rezuma astfel: nu vă fie frică să fiţi sinceri, să credeţi (în loc să nu credeţi), să aveţi conştiinţă (în loc să o anulaţi), să fiţi morali (nu imorali); nu va fi teamă să iubiţi un om sau mai mulţi, pe Maria, Anca, Pierre, Veronique, George etc., în defavoarea lui Smartphone, PC, Laptop, Facebook, Whatsupp, Skype, Twitter sau a altor cyborgi... Nu vă fie teamă să fiţi umani....”.

Decorul spectacolului, realizat de Anca Cernea, costumele, create de Teodora Burz, şi coloana sonoră, toate foarte bine alese, au dus la succesul unui spectacol savurat de public.