Timp de mai multe săptămâni, angajații Serviciului Public Salvamont Suceava au acționat pe mai multe trasee turistice, pe care le-au degajat de arborii căzuți în urma vijeliilor, dar și pentru lucrări de curățare de vegetație, respectiv jneapăn și ienupăr.

Traseele montane din masivul Călimani pe care s-a intervenit sunt:

- traseul marcat cu punct roșu și punct albastru, între vf. Lucaciu și 12 Apostoli;

- traseul marcat cu punct roșu, între Poiana Izvoarele și Șaua Negoiu;

- traseul marcat cu cruce albastră, Gura Haitii – Pietrele Roșii;

- traseul marcat cu triunghi albastru, Gura Haitii - Șaua Nicovala

și au fost verificate traseele din masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriței și Obcinile Bucovinei.

Reprezentanții Salvamont Suceava au mai spus că în cursul anului 2022 a fost marcat un nou traseu turistic montan – cruce albastră, care pleacă din parcarea fostei exploatări Călimani și se ajunge în cca. 45 minute în Halda Ilvei, traseu conceput ca o scurtătură pentru Vf. Pietrosu și datorită faptului că accesul auto este interzis între această parcare și Lacul Iezer Călimani.

Voicu Raia, șeful Serviciului Salvamont Suceava, a precizat că sunt și o serie de trasee care nu ar trebui parcurse, respectiv:

a. în masivul Călimani

- traseul marcat cu punct roșu: Schitul 12 Apostoli – Neagra Șarului, alternativa fiind pe traseul marcat cu triunghi albastru, Schitul 12 Apostoli – Sărișor;

- traseul marcat cu cruce albastră, între Poiana Pietrele Roșii și Dornișoara;

b. masivul Rarău

- traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Alb – Rarău, deoarece a fost deteriorat de exploatările forestiere, dar turiștii pot urca pe traseul marcat cu punct albastru care pleacă spre Rarău de la baza pârtiei Rarău;

c. Obcinile Bucovinei

- traseul marcat cu punct roșu între dealul Cetății și Staniște-Obcina Cacica.

- traseul marcat cu punct roșu, între puntea suspendată și poiana Măgura- Obcina Voroneț.

- traseul marcat cu bandă roșie: între vf. Pietriș și Pasul Pașcanu din Obcina Feredeului;

d. masivul Bistriței

- traseul marcat cu triunghi roșu, între Poiana Prislop și Izvorul Rău.

De asemenea, cei de la Salvamont au venit și cu o serie de recomandări pentru turiști:

- să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații etc.) deoarece temperaturile pot varia foarte mult într-un interval de timp scurt, de la 20-25 grade pe vreme bună până la 3-4 grade, sau mai puțin, după o furtună, iar diminețile și serile pot deveni reci;

- să fie echipaţi corespunzător;

- să se informeze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis;

- în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont, pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.

Telefoane utile: 0745 313 052 şi 0725 826 668 (0salvamont) - pentru informaţii si recomandări privind zona montană; 112 – pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.