Ciorba ciocăneșteană cu păstrăv afumat va putea fi degustată doar la punctele locale gastronomice și la pensiunile din comuna Ciocănești. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, care a precizat că ciorba ciocăneșteană, care este marcă înregistrată a comunei-muzeu Ciocănești, a fost promovată în cadrul ediției de toamnă a Târgului de Turism al României.

Niculai Barbă a ținut să precizeze că această ciorbă, care este preparată cu păstrăv afumat, hribi, legume și smântână, având o rețetă asemănătoare cu cea a ciorbei rădăuțene, a fost prezentată prima dată la Târgul de Toamnă „Produs în Bucovina”, atunci când a avut loc și lansarea, la Suceava, a noii Organizații Regionale de Management a Destinației Bucovina. „Este o ciorbă cu totul deosebită, promovată de noi atât la Târgul Produs în Bucovina, dar și acum, recent, la Târgul de Turism al României de la București. La Suceava a venit și domnul primar din Ciocănești, Radu Ciocan, pentru a le oferi vizitatorilor această ciorbă cu păstrăv afumat, iar la târgul de la București a fost foarte apreciată de către cei care au vizitat standul județului Suceava”, a precizat vicepreședintele CJ Suceava.

El a ținut să mai precizeze că în cadrul Târgului de Turism al României, satul tradițional Ciocănești a fost premiat de către ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea. „După ciorba rădăuțeană, tochitura bucovineană și tocănița cu hribi, Bucovina ne face un nou cadou culinar, ciorba ciocăneșteană, o ciorbă făcută din păstrăv afumat, hribi și legume”, a mai spus Niculai Barbă.

El a declarat că Ciocănești, muzeul-sat din Bucovina și destinație rurală desemnată candidată la titlul ,,Best Tourism Village", titlu acordat de către Organizația Mondială a Turismului, a fost promovat la Târgul de Turism al României, această destinație fiind apreciată în mod deosebit de vizitatori.  

Barbă a amintit că Ciocăneștiul a fost inclus în „Ruta Națională a Satelor Tradiționale Turistice din România”, rută a cărei lansare oficială a avut loc la târg.