Județul Suceava a gestionat cel mai mare număr de refugiați ucraineni din România, peste 2,5 milioane de persoane, a arătat prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, în cadrul unui atelier de lucru organizat de UNICEF România, care își propune „planificarea și documentarea tranziției de la Blue Dots la Blue Grids și consolidarea răspunsului național la criza refugiaților din Ucraina”.

De asemenea, prefectul a subliniat că în județul nostru este singura tabără destinată refugiaților ucraineni în funcțiune la acest moment din România, cea de la Rădăuți, cu o capacitate de 346 de locuri. Al treilea element definitoriu al răspunsului la criza refugiaților ucraineni de menționat pentru județul Suceava a fost că aici a existat o foarte bună colaborare între societatea civilă/autorități/culte religioase/instituții cu atribuții directe în gestionarea fluxurilor de refugiați.

Potrivit prefectului Moldovan, în cadrul discuțiilor au fost avute în vedere „experiențele, rezultatele și lecțiile învățate în perioada 2022-2023 în răspunsul privind criza refugiaților”; situația actuală privind refugiații din Ucraina și intervențiile de suport și asistență acordate acestei categorii de populație (numărul și profilul persoanelor refugiate, nevoile lor, serviciile existente, furnizorii de servicii etc.); prognoza asupra situației privind refugiații din Ucraina și a nevoii de servicii în 2024; resursele financiare, umane etc. existente la acest moment și cele necesare în 2024; aspecte legislative și instituționale (instituții/organizații implicate, proceduri existente) privind mecanismele de referire la intrarea în țară și cele de referire la nivelul județului.

La atelierul organizat de UNICEF România, din județul Suceava au participat prefectul Alexandru Moldovan, directorul din cadrul cancelariei, Emilian Țehaniuc, maior Alin Găleată, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina”, Sabina Doroftei, reprezentantul DGASPC și Zica Aga, reprezentantul DSP Suceava.