Aproape 1.000 de preșcolari, îndrumați de peste 800 de cadre didactice din județul Suceava, participă la Concursul Național de Creație Plastică „Penelul fermecat”, ediția XIX-a, faza județeană, ce are ca temă ,,Și eu pot fi de ajutor!”. Cele 985 de lucrări participante, realizate de preșcolari cu vârsta cuprinsă între 4-6 ani, din grupele mică, mijlocie şi mare din tot județul Suceava (grădinițe de stat și particulare, inclusiv Grădinița Specială Fălticeni), sunt dispuse în patru secţiuni: desen/pictură – 606 lucrări, grafică - 101 lucrări, modelaj - 206  lucrări, mozaic- 69 lucrări. Juriul a acordat 865 de premii şi 120  de menţiuni, pe secţiuni şi pe grupe de vârstă. Joi, 4 aprilie 2024, la ora 13.30, la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, în spațiul expozițional, situat în corpul A, etaj 1, va avea loc vernisajul expoziției, ce poate fi vizionată în perioada 4 - 12 aprilie 2024. Faza națională a competiției va avea loc pe 25 aprilie 2024, la ora 13:30, la USV. Premiile acordate anul acesta: 417 premii I, 251 de premii II, 197 de premii III. „Paleta de culori, gama cromatică de tonuri și nuanțe oferite de diversitatea exponatelor poate constitui un prilej de bucurie și satisfacție față de modul în care preșcolarii au utilizat elementele limbajului plastic, în încercarea de a concretiza <ajutorul>. De asemenea, expoziția poate <trimite> privitorul la un moment de meditație asupra ultimului context în care a oferit ajutor, în ce a constat acesta, cât și beneficiile resimțite de cel ajutat și de cel care a oferit ajutor. O comparație între modul în care înțeleg și oferă ajutor adulții, cu cel ilustrat de preșcolari va lămuri vizitatorii asupra semnificației acordării de ajutor în viața personală și despre necesitatea oferirii acestuia la nivelul fiecărui individ, indiferent de vârstă”, a explicat directoarea GPP ,,Gulliver” Suceava, Maria Matei.

Concursul a fost iniţiat de către Inspectoratul Şcolar Județean Suceava (inspector pentru educație timpurie, profesor Daniela Răileanu), în parteneriat cu: Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Suceava, Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Suceava, Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu" Suceava, Facultatea de Știinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ,,Ștefan cel Mare" Suceava, şi este organizat de cadrele  didactice de la: Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Gulliver’’ Suceava, Grădiniţa cu Program Prelungit ,,1-2-3” Suceava şi Grădiniţa cu Program Normal Ipoteşti.      

„Vă invităm să ne bucurăm împreună cu preșcolarii și părinții acestora, alături de cadrele didactice, de expoziția care cuprinde cel mai mare număr de lucrări din istoria concursului <Penelul fermecat>. Desenele, modelajele, mozaicurile elaborate de copii transmit vizual deopotrivă adevărate modele de preluat, cât și empatie și compasiune, în contexte pe care doar copiii le pot imagina, trăi și surprinde. Accesibilizarea ajutorului ca și concept a preocupat pentru o perioadă considerabilă de timp atât cadrele didactice, cât și preșcolarii, în încercarea reușită de a-l ilustra într-o notă personală, în ipostaze pe care vă invităm să le vizualizați”, este mesajul echipei de organizare: Maria Matei, director, GPP ,,Gulliver” Suceava, Niculina Niță - director, GPP ,,1-2-3” Suceava, Lăcrămioara Avădănei, profesor învățământ preșcolar, GPN Ipotești.