Trecerea bruscă de la zile și nopți friguroase, la zile și chiar nopți cu temperaturi de august, la final de martie și început de aprilie, dă „peste cap” nu doar natura, oamenii, ci și furnizarea de servicii publice. Furnizarea căldurii în sistem centralizat este la un pas de a fi oprită total în municipiul Suceava, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate săptămâna aceasta. Decizia ar fi una istorică, pentru că ar fi prima dată când furnizarea căldurii s-ar opri la începutul lunii aprilie, în loc de început de mai, cum a fost și anul trecut, dar și în alți ani.

„Punctele termice automatizate se închid ziua singure, doar noaptea mai pornesc, dacă este necesar. La punctele termice clasice e mai complicat, trebuie închise manual ziua și redeschise noaptea – ar fi o alergătură continuă pentru echipele care se ocupă de gestionarea acestora, care au în grijă mai multe PT-uri fiecare....Nu putem opri întreg sistemul și apoi să-l repornim dacă vin câteva zile răcoroase...Nici economic și nici tehnic, riscăm să producem doar foarte multe avarii în sistem. Miercuri vom avea o discuție și cu conducerea Primăriei Suceava, să luăm o decizie. Este foarte devreme să oprim acum total furnizarea căldurii, pe de altă parte, prognozele meteo indică îndeplinirea termenilor legali pentru încetarea asigurării căldurii în sistem centralizat”, a explicat Mugur Corlățan, directorul Thermonet Suceava.

Ca măsuri imediate, el propune trecerea la regimul de vară, ceea ce ar însemna reducerea temperaturilor de furnizare a agentului termic, încât acolo unde reglarea nu se face prin puncte termice automatizate, caloriferele să fie doar călduțe, nu fierbinți, oprirea furnizării căldurii pe timp de zi, sau, dacă se va decide la nivel administrativ, oprirea furnizării căldurii, chiar de săptămâna aceasta.

Între timp, acolo unde nu sunt montate repartitoare de costuri, care permit închiderea căldurii direct în calorifere, locuitorii scărilor de bloc care se pun de acord că nu au nevoie să le fie încălzite apartamentele pot opri furnizarea căldurii de la gigacalorimetrele imobilelor de locuit, cu anunțarea asociației de proprietari și chiar cu asistență solicitată de la punctul termic, dacă este nevoie.