Numeroase echipaje de pompierii au fost direcționate de urgență în municipiul Rădăuți, sâmbătă,  în jurul orei 10.00, în urma unui incendiu izbucnit la un bloc de locuințe din oraș.

Focul pornise din zona acoperișului blocului aflat în spatele parcului central al orașului. Un bloc în care își au sediul și mai multe societăți.

Inițial, flăcările au fost violente iar incendiul a fost văzut de la distanță mare.  

Pompierii militari au deplasat inițial la fața locului 5 autospeciale de stingere, doua autospeciale de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD, forțele fiind suplimentate pe parcursul zilei.

În total, 40 de pompierii militari și 20 de lucrători ai serviciilor voluntare, au acționat cu 12 autospeciale de stingere, trei autospeciale de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

Salvatorii au evacuat din cele două scări de bloc trei persoane care nu au putut ieși singure. Alte 27 de persoane s-au autoevacuat.

Intervenția de stingere a incendiului a fost complexă însă cel mai important este că focul a fost localizat relativ repede și nu s-a extins și mai mult.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 14.40 dar pompierii au rămas la fața locului până seara, pentru a îndepărta pe cât posibil efectele dezastrului.  

Pompierii au transmis la finalul intervenției că în urma incendiului au ars acoperișul blocului, construit pe astereală din lemn, cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați. Au mai ars două spații de depozitare, de la etajele IV ale celor două scări de bloc, cu bunurile aflate în interiorul acestora, dar și în podul acoperișului. Temperaturile ridicate au degradat și fațada unui bloc învecinat.

În urma incendiului, au fost afectate parțial apartamentele de la ultimul etaj. De asemenea, s-au degradat și apartamentele de la etajele inferioare și spațiile comerciale de la parterul blocului, ca urmare a infiltrațiilor rezultate în urma refulării agentului de stingere.

”Din fericire, nu s-au înregistrat victime și nicio persoană nu a necesitat îngrijiri medicale, nici din rândul civililor, și nici din cel al forțelor de intervenție.

Au fost salvate restul apartamentelor și clădirile învecinate”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava. 

Intervenția a fost asigurată de pompierii militari de la subunitățile din Rădăuți, Suceava, Câmpulung Moldovenesc și Solca, precum și cu sprijinul lucrătorilor de la Serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU) din Frătăuții Vechi, Horodnic de Sus, Volovăț și Gălănești, și de la Serviciul privat pentru situații de urgență (SPSU) al Aerodromului Frătăuți.

Dezastrul a plecat de la un coș de fum neprotejat termic fata de materialele combustibile, rezultă din ancheta preliminară efectuată la fața locului.