Deși stabilită în Germania de peste un deceniu, o suceveancă originară din Broșteni continuă să promoveze neîncetat tradițiile specifice zonei în care s-a născut și să le reamintească românilor plecați peste hotare despre obiceiurile din țara lor natală.
Ancuța Popescu are 41 de ani și locuiește alături de familia sa, soțul și fetițele Sofia și Amalia, în orașul Mengen.
La finele lunii octombrie a organizat pentru comunitatea de români din zona Sigmaringen, Baden Württemberg, din sudul Germaniei, și nu numai, un eveniment care a pus în valoare elemente specifice Bucovinei – expoziție de costume populare autentice, țesături din lână, bucate tradiționale, cântece populare etc.
Ancuța a expus câteva ii, inclusiv o cămașă cusută de bunica sa, opinci realizate de tatăl său, bundițe, catrințe, cingători, costumul de mireasă al bunicii sale, apoi a gătit alături de invitați (ciorbă de burtă la foc, sarmale moldovenești, balmoș la ceaun, brânză și plăcinte, zacuscă de hribi primită de la Suceava).
Evenimentul s-a încheiat cu o petrecere românească, invitații s-au bucurat împreună, alinându-și dorul de locurile și oamenii dragi de acasă, de țara natală.
„Aici avem o comunitate frumoasă și numeroasă de români, iar tradițiile și obiceiurile joacă un rol important în menținerea unei legături vii și autentice cu rădăcinile noastre.
Mi-am dorit să promovez mai departe Bucovina noastră, am adus în Germania o parte din costumele populare moștenite de la bunici, o parte cusute de bunica, și a fost o bucurie să vad atâta interes.
Fac parte dintr-o familie păstrătoare de tradiții din orașul Broșteni, sat Cotârgași, tatăl meu e saxofonist de peste 40 de ani, mama îl însoțește cu acordeonul și vocea. Am moștenit de la bunici și părinți multe obiceiuri și tradiții neprețuite. Deoarece avem o zonă atât de frumoasă bogată, avem atâtea de arătat și povestit, m-am decis să organizez un eveniment cu specific moldovenesc, asta și pentru că aici este o comunitate de români foarte mare.
Evenimentul a avut loc de Sf. Dumitru și au fost invitați toți românii din împrejurimi, cât și nemți. Au venit din toate zonele țării și chiar români stabiliți în Franța.
Acest eveniment s-a numit <Toamna în Bucovina> și a avut ca scop promovarea tradițiilor locale culturale românești și transmiterea lor către noile generații”, a povestit suceveanca.
Ancuța Popescu lucrează în industria auto, iar în fiecare duminică cântă la strană la biserica ortodoxă românească din oraș.
Fiica sa cea mare, Sofia, a fost prima româncă de la grădiniță din Mengen. Ambele fetițe s-au acomodat foarte bine, vorbesc bine germană, engleză, spaniola și română, cântă la pian (cea mare) și flaut (mezina).
Comentarii