În centrul municipiului Suceava s-a deschis de joi, 28 Noiembrie, de Ziua Bucovinei, tradiționalul Târg de Crăciun, cu căsuțe cu meșteri populari și produse de la diverși comercianți.

Spre deosebire de anii anteriori, meșterii tradiționali au fost mutați în partea de jos a esplanadei, la baza blocului Union, restul căsuțelor fiind închiriate de municipalitate, contra-cost, cu repartizare prin tragere la sorți. La intrarea în Parcul Central a fost montat și un miniorășel al copiilor, cu carusel cu căluți și curse cu mașinuțe, iar scena pe care vor fi susținute mai multe evenimente și concerte a fost mutată în dreptul Casei de Cultură, aproape de trepte.

Cât despre meșterii populari, aceștia sunt prezenți în cadrul Târgului de Crăciun în perioada 28 noiembrie 2024 – 7 ianuarie 2025, prin intermediul Centrul Cultural ”Bucovina”, din subordinea Consiliului Județean Suceava, care este organizator al evenimentului, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava.

Evenimentul se va desfășura pe parcursul a 41 de zile și are loc în vederea susținerii și promovării meșterilor populari, dar și a meșteșugurilor din județul Suceava (prelucrarea lemnului, industria casnică textilă, portul popular, prelucrarea pieilor, opincăritul și cojocăritul, măștile populare specifice acestei perioade, podoabele, împletiturile de nuiele, icoanele populare, încondeierea ouălor adaptate Crăciunului, alimentația tradițională etc.), precum și a valorificării creațiilor lor populare specifice zonelor etnografice din care provin, a tradițiilor culturale – meșteșugărești, atât din zona Bucovinei, cât și din întreg spațiul românesc.

Datinile și obiceiurile ciclului sărbătorilor de iarnă încep din 30 noiembrie, de Sf. Andrei, când se stabilesc cetele de colindători, repertoriul, când se dă startul repetițiilor, finalul fiind pe 7 ianuarie, la Bobotează.