Școala Gimnazială 1 Suceava are o tradiție de peste 15 ani în organizarea, la început de decembrie, a unui Târg de Crăciun caritabil, în urma căruia se strâng bani pentru cazuri sociale sau medicale.
Ce face deosebită acțiunea din acest an este suma strânsă, de peste 28.000 de lei, cea mai mare adunată la acest târg tradițional.
Elevii celor patru clase a VII-a de la Școala Nr. 1 au început pregătirile din luna octombrie, realizând decorațiuni de brad de o mare varietate și recondiționând jucării, care au fost scoase la vânzare în cadrul târgului, alături de dulciuri.
Ideea a fost ca toți copiii școlii să fie implicați. De la cei mai mici la cei mai mari, elevii au mers la acest târg de Crăciun, amenajat miercuri, 4 decembrie, în sala de sport a școlii, și, după posibilități, au cumpărat din produsele scoase la vânzare.
Fiecare produs a avut un preț, s-au purtat negocieri între elevii cumpărători și vânzători, iar în intervalul orar 8.00 – 12.30, tot ce a fost disponibil s-a vândut.
· ”Uneori putem face bine cu mâinile noastre”
Când s-a tras linie, a rezultat că s-au strâns 28.800 de lei. Acești bani au fost strânși din tot ce au cumpărat elevii școlii, părinții lor și profesorii. Au fost și sponsori care au ajutat logistic, cu materialele necesare, pentru marea varietate de produse de la târg.
”Uneori putem face bine cu mâinile noastre”, a fost frumoasa concluzie a unuia dintre copii.
· Patru frați crescuți doar de mamă vor avea parte de o excursie generoasă la Brașov
Dacă în alți ani banii au ajuns la copii cu probleme de sănătate, în acest an a fost ales un elev al școlii, cu 10 pe linie la învățătură, care este crescut doar de mamă și care mai are trei frați.
Familia este într-o situația financiară precară, frații nu au fost mai deloc în excursii, astfel că surpriza pentru cei cinci este o vacanță de câteva zile, la Brașov, la Târgul de Crăciun din Piața Sfatului, cu toate serviciile de masă și cazare incluse, la un hotel din zona centrală.
Profesorii organizatori, Iuliana Domunco, Romică Grosu, Monica Monachu și Daniela Sandu – profesori diriginți ai claselor a VII-a, au precizat că, suma fiind generoasă, o parte din ce s-a strâns va fi donată și pentru alte acțiuni caritabile, care vor fi stabilite împreună cu Asociația Părinților, implicată direct în acțiune și în gestionarea sumelor strânse.
Profesorii organizatori au subliniat că, pe lângă partea caritabilă a acțiunii, elevii școlii au avut și posibilitatea de a participa la o adevărată lecție de antreprenoriat, învățând valoarea banului și inițiindu-se în arta negocierii.
Comentarii