La Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu” din Suceava, Sala Auditorium, a avut loc marți, 10 decembrie 2024, Recitalul de pian ,,Reverie și Pasiune”, susținut de elevii de la clasa de pian a prof. Adriana Teodora Iftimiu.

În deschiderea recitalului, prof. Adriana Teodora Iftimiu a spus că scopul acestui eveniment este de a împărtăși cu publicul „momentele de bucurie pe care eu le trăiesc alături de elevii mei şi invers, ei alături de mine, momente în care să ne bucurăm împreună de muzică, momente înălţătoare care aduc satisfacţia necesară şi motivaţia pentru a continua studiul la pian”.

Recitalul a început cu elevul Flaviu Franciuc, din clasa a VII-a, elev „foarte cuminte, sufletist şi isteţ”, care a început studiul pianului în luna septembrie anul acesta. El a interpretat piesa „Russian Folk Song op. 107 nr. 3” de Ludwig van Beethoven. A urmat eleva Isabela Macoveiciuc, din clasa a V-a, „o fire veselă, prietenoasă şi îndrăzneaţă”, care a interpretat piesa „Rustic Dance” de Eberhard Muller. „Începătoare, dar foarte ambiţioasă şi dedicată”, eleva Briana Moroşan, din clasa a V-a, chiar dacă a început pianul în luna septembrie a acestui an, a interpretat piesa „Ismétlés” de  C.G. Neefe.

Programul a continuat cu Samyra Cimpoiaşi, o elevă „talentată, receptivă şi sensibilă”, din clasa a VI-a. Ea a interpretat la pian „Old french song” de Piotr Ilici Ceaikovski. Momentul următor i-a aparținut elevei Sara Butnariu, din clasa a VI-a, „o elevă serioasă, conştiincioasă şi talentată”, după cum a descris-o profesoara ei, care a interpretat nemuritoarea „Serenadă” a compozitorului austriac Franz Schubert. Publicul a ascultat apoi „Vals op. 39 nr. 13” de Dmitri Kabalevski, în interpretarea elevei „delicate şi mature” Roberta Maxim, din clasa a X-a.

Recitalul a continuat cu elevul Eric Onesciuc, din clasa a X-a, „un copil talentat, generos şi iubitor”. El a interpretat „Landler” nr. 2 de Ludwig van Beethoven. Un moment muzical special a fost și cel interpretat de  elevul „bun, perfecţionist şi ascultător” Iannis Toma, din clasa a XI-a, care a interpretat Waltz de Heinrich Enckhausen, urmat de eleva „gingaşă, sensibilă şi inteligentă” Amalia Luca, din clasa a VII-a, care a  interpretat „Song of India” de Rimski Korsakov. Flaviu Franciuc, din clasa a VII-a, a interpretat „Hora Braşovului” de Ciprian Porumbescu.

Cunoscuta piesa „Gramofon” de Eugen Doga a fost interpretată de elevul Emilian Tablan Popescu, din clasa a VII-a, „un elev darnic, prietenos şi iubitor”. Următorul elev care a cântat la pian, Ştefan Horătău, din clasa a VIII-a, „se distinge prin calmul şi răbdarea sa, optimismul şi energia pozitivă”. El a interpretat „Dans ungar” de Johannes Brahms. Recitalul a continuat cu elevul Andrei Cîrstean, din clasa IX-a, „un elev creativ şi empatic”, care a interpretat piesa „First date” de Eugen Doga. Iannis Serediuc, elev în clasa a V-a, „un copil sociabil, empatic şi independent”, a interpretat la pian piesa „Passacaglia” de Händel.

 

·        Piese din repertoriul compozitorului Ciprian Porumbescu

 

„Sensibil, ascultător şi înţelegător”, elevul Ianis Păcuraru, din clasa a IX-a, a interpretat piesa „Pârâiaşul” de Eugen Doga, piesă ce face parte din muzica filmului „Olimpiada de primăvară”. Maryn Apopii, din clasa a X-a, a interpretat „Poem op. 41 nr. 4” de Zdenko Fibich, elevul fiind descris de profesoara sa ca fiind „responsabil şi creativ”. În program a mai fost aleasă o piesă din repertoriul compozitorului Ciprian Porumbescu, piesa „Bătrâneasca”, „în interpretarea sensibilă a simpaticului elev” Alex Muscă, din clasa a X-a.

„Foarte atent cu cei din jurul său, sincer şi iubitor”, elevul Iustin Avasiloaie, din clasa a X-a, a interpretat piesa „Once upon a December”.

„Optimist şi sociabil”, frate geamăn cu Iustin, Iannis Avasiloaie a interpretat „Iarna” de Astor Piazzola. „Un elev muncitor, conştiincios şi perseverent”, Iulian Florea, din clasa a XII-a, a interpretat o lucrare deosebită, numită „Florile Bucovinei” p. I, compusă de bucovineanul Tudor Cavaler de Flondor, compozitor contemporan cu Ciprian Porumbescu, după cum a spus prof. Adriana Teodora Iftimiu.

„Inteligent, curios şi pasionat”, elevul Matei Olari, din clasa a X-a, s-a alăturat celorlalți artiști în acest spectacol și a interpretat piesa „Noveletta” de Eugen Doga. Un alt elev „pasionat, talentat şi foarte diplomat”, Alex Dragomirescu, din clasa a X-a, a cântat la pian „Humoresque” op. 101 nr. 7 de Antonin Dvorak. „Responsabil, perseverent şi conştiincios”,  elevul Flavius Cramer, din clasa a XI-a, a cântat la pian „Hora detrunchiaţilor” de Ciprian Porumbescu.  A impresionat publicul cu interpretarea sa și elevul Şerban Amihălăchioaie, din clasa a XI-a, „un elev sensibil, amabil şi atent”, care a interpretat „Preludiu” op. 28 nr. 4 de Frederic Chopin.

Ultimul moment al seri i-a aparținut elevului Bogdan Ţâmpău, din clasa a X-a, care a interpretat idila „O sară la stână” de Ciprian Porumbescu, piesă care prezintă un tablou sonor ce are ca subiect frumuseţile naturii patriei noastre, piesă în care se aud buciumul, doina, aşa cum afirma Ciprian Porumbescu: „Muzica cultă trebuie aşezată pe temelia solidă a cântecului şi dansului popular”.

Alături de prof. Adriana Teodora Iftimiu, care a organizat întreg evenimentul cultural, s-a aflat și profesorul Ionuț Micliuc, care a surprins cele mai frumoase imagini din timpul recitalului. După fiecare interpretare, elevii au fost aplaudați de public, răsplătiți în acest fel pentru efortul și dăruirea de care au dat dovadă pe scenă.