În cursul zilei de marți a avut loc la Solca prima întâlnire de lucru cu reprezentanții constructorilor care vor executa lucrările de decolmatare a lacului de acumulare din localitate, la care au participat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Nicolae Robu, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret, Relu Adam, primarul orașului Solca, Cornel Țehaniuc, și șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor, Daniel Drăgoi.

Nicolae Robu a precizat că la această primă întâlnire între autoritățile locale și județene, constructori și reprezentanții Apelor Române s-a planificat execuția lucrărilor prevăzute în contract și s-a stabilit o strategie pentru o colaborare cât mai eficientă între toți factorii implicați.

Ședința de lucru a avut loc în primă fază la sediul Primăriei Solca, pentru ca mai apoi să aibă loc și o vizită în teren, la lacul de acumulare care s-a colmatat în luna august a anului trecut, când un oraș întreg a rămas fără apă potabilă și menajeră.

“Prin implicarea încă de atunci a președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Șoldan, s-au găsit la acea vreme soluții provizorii pentru a nu-i lăsa pe oameni fără apă, iar ulterior s-a reluat furnizarea alimentării cu apă a populației în condiții normale”, a spus Nicolae Robu. El a adăugat că actuala administrație județeană și-a propus să rezolve odată și pentru totdeauna această problemă care trenează de foarte mulți ani, în special din cauza lipsei de investiții, în ciuda semnalelor de alarmă trase în repetate rânduri de autoritățile locale.

Nicolae Robu a subliniat că reprezentanții Administrației Naționale a Apelor Române și ai Administrației Bazinale de Apă Siret au răspuns prompt demersurilor inițiate de președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, și, pentru a rezolva într-un termen cât mai scurt problemele de la lacul de acumulare de la Solca, principala sursă de apă a orașului, a fost derulată o licitație deschisă accelerată, la care s-au înscris opt ofertanți.

De precizat că la sfârșitul anului trecut, în urma finalizării tuturor procedurilor, a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de decolmatare a lacului Solca, executantul desemnat fiind asocierea dintre Lescaci Com SRL, în calitate de lider de asociere, și Construcții Feroviare Drumuri Poduri – în calitate de asociat.

Conform contractului, vor fi lucrări complexe care presupun într-o primă etapă realizarea unui baraj de beton în amonte de lac și asigurarea unei prize provizorii. Prin intermediul unei noi conducte va fi transportată apa către rețeaua de alimentare existentă, astfel încât populația să beneficieze de apă pe durata lucrărilor, chiar dacă actualul lac de acumulare va fi indisponibil, odată cu începerea lucrărilor de decolmatare.

În cadrul proiectului se vor efectua și lucrări de regularizare a pârâului Solca și a afluenților pe tronsonul Solca - Arbore, dar și de punere în siguranță a barajului.

De asemenea, va fi reabilitat și echipamentul hidromecanic pentru a-l readuce în stare bună de funcționare şi pentru a înlătura neajunsurile echipamentului prevăzut inițial.

Valoarea contractului este de 7.986.077,80 de lei, iar termenul de execuție este de 8 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

“De mai bine de 20 de ani nu s-a mai făcut nicio investiție la barajul de la Solca. Mă bucur că într-un timp atât de scurt am reușit să venim cu un proiect concret, o soluție reală pentru oamenii din Solca, nu doar cu promisiuni, așa cum poate au tot auzit de foarte mulți ani. Astăzi le putem spune clar că în câteva săptămâni, în funcție și de condițiile meteorologice, constructorii se pot apuca efectiv de treabă. E un exemplu de eficiență în administrație a actualei conduceri a Consiliului Județean Suceava. E un exemplu că atunci când există colaborare și, mai ales, determinare, lucrurile se pot mișca în direcția care trebuie”, a transmis Nicolae Robu.