La Muzeul de Științele Naturii Suceava puteți vizita, în perioada 4 – 6 aprilie 2025, expoziția cu vânzare „Mineralia”, care este dedicată jaspului, o piatră comună devenită piatră de podoabă.
Expoziția prezintă cristale, minerale, fosile, podoabe din pietre naturale, obiecte ornamentale și poate fi vizitată, gratuit, între orele 10:00 – 18:00, cu ultima intrare la ora 17:30.
Povestea minunatelor cristale este spusă vizitatorilor chiar de către pasionatul geolog Andrei Gorduza, colaborator al Muzeului Național al Bucovinei de ani buni, cel căruia sucevenii îi datorează în fiecare an edițiile de primăvară și toamnă ale fabuloasei expoziții cu vânzare.
Jaspul, în termeni de specialitate, este o silice (SiO2) cu structură microcristalină cu numeroase elemente chimice incluse. Are duritate medie, este opac (netransparent), cu un luciu sticlos și o spărtură neregulată. Această descriere nu dezvăluie însă frumusețea acestei pietre naturale.
Jaspul a fost utilizat de oameni încă din preistorie ca piatră pentru confecționarea de unelte tăietoare. Mai apoi, a început să fie folosit și pentru obiecte ornamentale, sculpturi de mici dimensiuni, amulete sau chiar pentru sigilii, datorită rezistenței sale. Se presupune că denumirea de „jasp” ar fi de origine egipteană sau persană (yashp).
Am aflat de la organizatori că pe măsura descoperirii a numeroase zăcăminte peste tot în lume, varietățile de jasp au intrat în lumea pietrelor de podoabă, cu denumiri pe cât de creative pe atât de reprezentative pentru culorile sau structurile sale.
Deși este o piatră relativ comună, datorită frumuseții și diversității sale, jaspul și-a găsit un loc important și binemeritat în lumea bijuteriilor, fiind folosit astăzi la scară largă în fabricarea de podoabe și obiecte decorative.
Jaspul are mai multe culori și mai multe structuri: jasp roșu și jasp galben, cele mai des întâlnite și cele mai cunoscute, cu nuanțe intense; jasp verde, culoare închisă, profundă; jasp brun, de la maroniu deschis până spre negru; jasp heliotrop – „piatra sângelui”, picături roșii în matrice verde, din India; jasp pictural și jasp peisaj – „picturi” realizate de natură, din Indonezia; jasp dalmațian – urme negre în matrice omogenă albă, din Mexic; jasp “oceanic” – cu abundență de forme circulare în straturi concentrice, din Madagascar; jasp mookait – intercalații cărămizii și oranj, din Australia; jasp „piele de leopard”; jasp Tiffany – cu dungi violet; jasp Picasso – cu forme geometrice; jasp Bumble Bee – galben cu negru; jaspul verde - cunoscut și sub numele de jasp Kambaba, după regiunea omonimă din Africa.
Toate aceste varietăți sunt folosite mult în crearea de bijuterii: brățări, cercei, coliere. Intrarea la expoziție este liberă, așa că nu ratați ocazia de a o vizita și de a vă cumpăra o amintire.
Comentarii