Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, mai multe instituții sucevene se alătură campaniei „Light It Up Blue” prin iluminarea în albastru a clădirilor, în seara și noaptea de 2 spre 3 aprilie 2025, în semn de solidaritate cu persoanele care se confruntă cu această tulburare.
Prin această inițiativă, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, corp E, Primăria Municipiului Suceava, Teatrul Național „Matei Vișniec”, Muzeul de Istorie al Bucovinei și Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava se alătură altor instituții din țară și comunităţii internaționale care susţin demersurile întreprinse pentru înțelegerea, cunoașterea și tratarea acestei afecțiuni.
„Scopul este de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă copiii diagnosticați cu o tulburare din spectrul autist și eforturile familiilor acestora de a le asigura zilnic terapiile atât de necesare. De asemenea, ne dorim informarea publicului despre impactul acestei afecțiuni în viața unei familii și despre importanța screening-ului copiilor de la o vârstă cât mai mică, care permite identificarea primelor simptome ale unei tulburări de spectru autist, menite să îndrume părintele către un specialist”, spun inițiatorii de la Suceava.
Inițiativa aparține Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prin Facultatea de Istorie, Geografie și Științe Sociale, Departamentul de Științe Umane și Social-Politice, specializarea Asistență Socială, în parteneriat cu trei ONG-uri care oferă servicii de recuperare și consiliere copiilor cu autism și părințiilor acestora: Asociația Help Autism - Suceava, Asociația de Intervenție în Autism Suceava (AIAS) și Asociația Afterhome Suceava - Centrul Pas cu Pas Suceava.
Inițiatorii de la Suceava au completat că în fiecare an, pe data de 2 aprilie, se marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.
Autismul este o afecțiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul infantil, diabetul infantil și sindromul Down.
Statisticile internaționale recente estimează că 1 din 44 de copii au primit diagnosticul de autism în Statele Unite, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creștere continuă a numărului acestora.
„Studenții Specializării Asistență Socială din cadrul Universității <Ștefan cel Mare> am pus laolaltă în acest demers cele 3 ONG-uri și vă rugăm să fiți solidari cu eforturile asociațiilor de profil din municipiul Suceava, semnatare ale acestei adrese, care zilnic participă la recuperarea copiilor cu tulburări din spectrul autist și redarea speranței familiilor lor”, mai transmit organizatorii.
Comentarii