Liderii sindicatelor din învăţământ spun că sunt în pragul unui conflict de muncă şi ar putea recurge chiar la grevă generală dacă Ministerul Educaţiei nu va veni cu o altă ofertă de majorare a salariilor, cea prezentată la întâlnirea de vineri, de 11%, fiind apreciată de aceştia de neacceptat.
Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, s-a întâlnit, vineri, cu liderii celor patru federaţii sindicale din învăţământ - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Spiru Haret, Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Alma Mater - pentru a discuta despre cererile angajaţilor din sistem, respectiv creşterile salariale şi apariţia legilor educaţiei.
În urma întâlnirii, cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere, ministrul Educaţiei prezentându-le liderilor sindicali o ofertă care vizează creşterea salariilor cu 11 la sută, din care şase la sută din aprilie şi cinci la sută din octombrie.
Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, a declarat, la finalul întâlnirii, că oferta Guvernului este inacceptabilă, pentru că există bani la buget şi ar putea fi găsite soluţii pentru o creştere mai mare a salariilor.
"Avem bani la buget, se pot returna din fondurile destinate pentru infrastructură, ca şi anul trecut, pentru că nu putem face învăţământ de calitate doar cu infrastructură şi dotări, fără investiţii în resursa umană", a spus Izvoranu.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat că acest procent nu poate fi acceptat pentru că este "mult sub limita decenţei", adăugând că profesorii debutanţi nu sunt motivaţi să intre în sistem pe salarii mici.
Cornea a precizat că un cadru didactic debutant are un salariu de 890 de lei, iar cu această majorare de 11 la sută s-ar ajunge sub 1.000 de lei, adică sub ceea ce s-a negociat prin Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional, "ceea ce încalcă legea".
Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a spus că oferta Guvernului este foarte clară, însă deocamdată nu s-a ajuns la o înţelegere.
"Sindicaliştii mi-au solicitat o altă întrevedere cu colegii mei de cabinet, dar este greu de crezut că voi putea obţine o altă majorare salarială", a declarat Adomniţei.
Cele două părţi vor mai avea şi alte runde de întâlniri, liderii sindicali spunând că este important ca negiocierile să se încheie în următoarea săptămână, pentru că Guvernul trebuie să acorde creşterile salariale aferente acestui an.
Liderii sindicatelor din învăţământ s-au întâlnit, la începutul săptămânii, şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi miniştrii Muncii şi Economiei, pentru a discuta despre legile educaţiei şi despre majorările salariale în acest domeniu.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, declara, la finalul întâlnirii, că nu au discutat nimic concret şi că nu a fost prezentată deocamdată nicio ofertă.
"A fost o întâlnire informală, am discutat cam care este situaţia, le-am mai spus o dată că noi vrem o lege a salarizării cât mai repede şi vom vedea ce se va întâmpla la Ministerul Educaţiei în aceste zile", preciza Nistor.
Comentarii
sa fim corecti si sa precizam ca valorile date de dumneavoastra se refera la salariul BRUT caci in mana sunt doar vreo 5 mil si ceva
pentru ce salarii mari, lucrati 4 ore pe zi, aveti pauza la 40 minute, nu va intereseaza de copii,violenta a crescut incepind cu clasele I-IV, totul se ascunde, vreti sa luati premii de fruntasi ,fruntasi, la ce? ????????? , ia vedeti ce pensii aveti acordatae fata de un fost salariat cu program de 8 ore,-12 ore ,muncitori care au lucrat in picioare o viata, nu pe scaunel,pauza la birfa si cafeluta ca putin intereseaza pe inv. si profi ce se petrece in pauze,
Pt. "UN PARINTE.."...poate nu ai rude in inavatamant...sau chiar esti pe dinafara despre ceea ce spui...nu te contrazic...sunt si astfel de cadre didactice....dar de cele mai multe ori...acestea renunta foarte usor la acest servici... Dar sunt si cadre care stau la servici si peste program...adik alea" 4 ore" plus ink 4.Tu, ca parinte ,este datoria ta sa iti educi copilul...violnta vine de la ceea ce vede copilul in jurul lui...sunt sigura ca la scoala nu asta se invata...Plus de asta fiecare cadru didactic are term. o facultate pe care o face in 4 ani... si in fiecare an...exista cate perfectionari, adica examene, inspectii la ora de catre directori, inspectori; mai vine si cate o brigada in scoala si multe altele; iar de lucrat cu copii "este foarte usor"..mai ales in ziua de azi...si la un salariu de nimic..adik de 4,5 mil ca debutant , nu cred ca merita atata stres.Apropo..."draga PARINTE.."cred ca ar trebui sa mergi in locul profesorilor macar o zi....si pe urma mai vorbim...