"România s-a mulţumit, în mod straniu, să aştepte un miracol care nu a mai venit", a scris agenţia France Presse într-un comentariu despre parcursul reprezentativei pregătite de Victor Piţurcă la Euro-2008, făcând referire la prestaţia din meciul cu Olanda, decisiv pentru calificarea în sferturi.
  AFP scrie că, deşi România avea şanse reale în faţa Olandei în partida pierdută, marţi, la Basel, cu scorul de 0-2, în grupa C de la Campionatul European, meciul "nu a fost decât o lentă agonie" pentru "tricolori".

"Românii, eliminaţi la Euro-2008 fără glorie după un non-meci în faţa Olandei, au arătat puţine lucruri în timpul turneului, dar vor uita cu greu penaltiul ratat de Mutu în faţa Italiei, care va rămâne ca simbol al unei întâlniri eşuate. Impresia clară rămasă după meciul cu Olanda: românii au murit fără luptă sau, în orice caz, fără să se autodepăşească în singurul meci pe care nu aveau voie să-l rateze. Tot ce rămâne după parcursul românilor în grupe este un regret: penaltiul ratat de Adrian Mutu în faţa Italiei", a notat AFP.

Agenţia franceză apreciază că, în ciuda rezultatelor de egalitate cu Franţa, scor 0-0, şi Italia, scor 1-1, vicecampioana, respectiv campioana mondială, experienţa românilor la competiţia din Austria şi Elveţia a fost una "dezamăgitoare". "În calificări, România a obţinut patru puncte în meciurile cu Olanda şi după remiza cu Franţa s-a născut o speranţă: aceea de a bulversa un scenariu scris dinainte. Dar România a demonstrat în final că încă îi lipseşte foarte mult experienţa. Are în Chivu şi Mutu doi jucători de clasă mondială, care evoluează în Il Calcio. Dar asta este aproape tot. Ce au învăţat românii la Euro? Că le lipseşte un mijlocaş adevărat, capabil să filtreze baloane pentru Mutu, că Chivu nu poate face totul şi că banca de rezerve este prea subţire pentru o astfel de competiţie", subliniază France Presse.

Reprezentativa României a ratat calificarea în sferturile de finală ale Campionatului European, după ce a pierdut, marţi, cu scorul de 0-2 (0-0), meciul susţinut în compania selecţionatei Olandei, în ultima etapă a grupei C de la Euro-2008.