Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a declarat, joi, că miniştrii de justiţie şi de interne din PPE vor încerca să convingă Olanda în Consiliul JAI de necesitatea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

El a făcut aceste afirmaţii după întâlnirea pe care a avut-o, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Martens a arătat că, la întâlnirea de miercuri a miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne ai Partidului Popular European, ministrul olandez nu a fost prezent, acesta participând la o dezbatare în Parlament.

"Dar toţi miniştrii PPE care au participat la această întâlnire de ieri susţin (aderarea României la Spaţiul Schengen – n.r.) şi sunt convinşi că această decizie trebuie să fie luată. Ei trebuie să convingă astăzi, când este o întâlnire a Consiliului miniştrilor de justiţie şi afaceri interne, Guvernul olandez şi pe ministrul olandez în legătură cu necesitatea de a se ajunge la o decizie pozitivă privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen", a precizat preşedintele PPE.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că subiectul Schengen a fost abordat şi în cadrul discuţiilor pe care le-a avut, în cabinetul său de la Camera Deputaţilor, cu preşedintele PPE.

"Este de greu de acceptat pentru România condiţii suplimentare în momentul în care toate condiţiile din înţelegerea cu Uniunea Europeană pentru a intra în Spaţiul Schengen au fost îndeplinite", a arătat liderul Uniunii.

Întrebat care este "problema olandezilor" în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen, Kelemen a răspuns că "problema adevărată este în Olanda".

"Acolo este un partid populist, care influenţează deciziile guvernamentale într-o măsură foarte mare şi neacceptabilă pentru noi în acest moment, pentru că noi am îndeplinit condiţiile tehnice pentru a intra în Spaţiul Schengen", a explicat preşedintele UDMR.

La discuţiile dintre Kelemen Hunor şi Wilfried Martens au mai participat europarlamentarii Sogor Csaba şi Iuliu Winkler şi preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Attila Korodi.

Olanda şi-a confirmat joi, la Bruxelles, opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, spaţiul european fără frontiere, relatează AFP.

"Poziţia noastră este clară. Noi nu suntem în favoarea unei aderări în acest moment", a declarat ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană şi din alte state membre ale spaţiului Schengen.

"Trebuie să avem certitudinea că acquis-ul Schengen este implementat pe deplin, în special în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate", a insistat el.

"Dacă nu este cazul, atunci vom avea o poartă echipată cu cele mai bune opt zăvoare din lume, dar dincolo de această poartă, vom avea pe cineva care lasă toată lumea să intre, iar acest lucru reprezintă o problemă serioasă", a explicat el.

Pentru integrarea oricărui nou stat în spaţiul Schengen este necesar acordul unanim al tuturor statelor membre.