Romgaz analizează variante de diversificare a surselor de import al gazelor naturale, inclusiv din zona Mării Caspice şi vestul Europei, a declarat marţi directorul de comercializare al companiei de stat, Dumitru Chiseliţă.

"Nu avem în plan exportul de gaze, dar ne gândim la importurile directe. Nu eliminăm Rusia, dar ne orientăm către vestul Europei şi către alte piaţe care acum se dezvoltă, inclusiv ne gândim la preluarea de gaze din zona Caspică, din zăcământul Şah Deniz", a afirmat Chiseliţă la un seminar pe tema gazelor naturale.

Romgaz are în prezent contracte de import cu intermediari agreaţi de grupul rus Gazprom, respectiv WIEE şi Imex Oil. Acordurile cu aceste două societăţi expiră în 31 decembrie 2012. Până anul trecut, România importa gaze doar prin aceste două companii, care preiau gazele de la Gazprom.

În 2010 a fost pusă în funcţiune altă conductă de gaze, la graniţa cu Ungaria, prin care România importă şi din vestul Europei, dar cantităţile sunt reduse prin raportare la consum.

Întrebat dacă Romgaz va prelungi contractele cu importatorii de gaze, Chiseliţă a răspuns că deocamdată nu a fost luată o decizie.

"În acest moment ne stabilim o nouă viziune pe piaţa de marketing şi avem mai multe scenarii. După ce o vom elaboram, şti dacă vom renegocia contractele de import", a mai spus el.

WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Imex Oil este deţinută de firma Conef, controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Romgaz este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, şi asigură aproape jumătate din producţia de gaze naturale la nivel naţional.