Grupul austriac OMV – proprietarul Petrom – relatează, în Raportul său pe anul 2016, că a notificat statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru rambursarea unor cheltuieli de mediu. Acesta este al doilea litigiu, iar totalul creanţelor se ridică la 34 de milioane de euro, infrormează Mediafax.

„Până în acest moment, în baza Anexei P la Contractul de privatizare Petrom, OMV AG a solicitat statului român rambursarea către OMV Petrom a cheltuielilor suportate de acesta din urmă în legătură cu decontaminarea unor situri poluate istoric înainte de privatizarea Petrom şi cu abandonarea unor categorii de sonde, în valoare de aproximativ 86 de milioane de euro. Începând cu anul 2009, OMV AG a solicitat în nenumărate rânduri rambursarea acestor cheltuieli, însă, până la acest moment, statul român a rambursat aproximativ 18 milioane de euro”, se arată într-un document de poziţie transmis luni de OMV, la solicitarea MEDIAFAX.

 

„Având în vedere că pentru anumite cereri de rambursare în valoare de 34 de milioane de euro (153 de milioane de lei) nu au fost identificate soluţii în baza Contractului de privatizare Petrom, OMV AG a depus o notificare de dispută (notice of dispute). De la momentul depunerii acestei notificări, conform Contractului de privatizare Petrom, OMV AG şi Statul român au avut la dispoziţie 180 de zile pentru a soluţiona pe cale amiabilă acest diferend. În ciuda eforturilor, nu a fost identificată o soluţie amiabilă; drept urmare, o cerere de arbitraj a fost depusă la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris”, a mai comunicat OMV.