Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că, în proiectul legii vacinării, sunt prevăzute sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru părinţii care refuză să participe la acţiunea de informare, nu pentru cei care refuză imunizarea copiilor, informează Mediafax.

"Sunt şi amenzi de zece mii de lei, dar sunt pentru părinţii care refuză să participe la acţiunea de informare, nu pentru cei care refuză vaccinarea. Sancţiunile privesc atât ministrul, cât şi funcţionarii din minister, Direcţii de Sănătate publică, absolut tot lanţul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinţii vor fi amendaţi pentru faptul că nu-şi vaccinează copii este inexact. Părinţii vor fi amendaţi în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar îşi asumă toată responsabilitatea", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Întrebat despre posibilitatea ca părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii să fie decăzuţi din drepturile părinteşti, Florian Bodog a spus: "Nu scrie în proiect, este o decizie pe care statul român o poate lua de la caz la caz".

 

"Sunt diferite cuantumuri de amenzi. Proiectul a intrat deja de săptămâna trecută în format electronic pentru avizare interministerială, astăzi a plecat în format scris la toate ministerele şi va fi făcut public", a adăugat Bodog.