Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus demararea unei acțiuni tematice de control la nivel national, în perioada 24 mai - 3 iunie, interval în care au loc minivacanțele de Rusalii și 1 iunie, arată un comunicat transmis joi de Autoritate.

„Scopul acestor controale este de a preveni apariția unor episoade de toxiinfecție alimentară, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru protejarea sănătăţii consumatorilor”, precizează ANSVSA.

Autoritatea menționează că verificările se vor concentra în zonele de agrement și în localităţile de interes turistic, în care se organizează anumite evenimente - târguri de vară, pensiuni turistice, parcuri și paviloiane expoziționale în care se organizează festivaluri de tip „Street Food”, aşezăminte de cult unde au loc pelerinaje ocazionate de sărbători religioase etc.

La aceste acţiuni tematice vor participa medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) dar şi ai circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).

„Inspectorii sanitari veterinari vor controla modul în care sunt respectate cerințele și normele legale, cum sunt cele privind: igiena și întreţinerea spaţiilor, facilităţilor şi a echipamentelor de lucru, respectarea bunelor practici de igienă și de producție, asigurarea trasabilităţii produselor alimentare, corectitudinea etichetării şi a marcării acestora, condițiile privind manipularea, transportul, depozitarea, prepararea, expunerea și comercializarea produselor alimentare etc.”, arată documentul.

Obiectivele vizate în perioadele minivacanțelor de Rusalii și 1 iunie sunt unitățile de tip fast food, depozitele alimentare, unităţile de tip supermarket şi hipermaket, magazine alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, beach-baruri, restaurantele şi alte unităţi de alimentaţie publică în care se prepară şi se servesc alimente.

„Reamintim cetățenilor numărul de telefon al call center-ului ANSVSA 0800 826 787, care poate fi apelat non-stop, gratuit, din orice reţea de telefonie, la care pot sesiza neregulile pe care le observă în domeniul siguranţei alimentelor, serviciul comunicare”, precizează reprezentanții ANSVSA.