Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul ședinței de guvern, că România a atins procentul de 17% la absorbția fondurilor europene, ceea ce înseamnă că ”ne apropiem cu pași rapizi de media europeană, care este de 18%”.

”Avem încă o veste bună. În data de 22 mai 2018 în conturile României au intrat 288,02 milioane euro, reprezentând rambursarea plăților aferente Fondului European Agricol pentru dezvoltare rurală. Această sumă se adaugă la suma de 1,85 miliarde euro primită până în prezent pentru agricultură. Acest lucru a fost posibil prin acordarea la timp a subvențiilor - și vreau să-l felicit pe dl ministru Daea, dar și urmărirea atentă a proiectelor, a derulării proiectelor de dezvoltare rurală. Astfel, de la începutul anului 2018 România a primit cu titlu de rambursare 2,14 (doi virgulă paisprezece) miliarde euro, reprezentând 67% din suma programată a fi accesată de la Uniunea Europeană de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a spus Viorica Dăncilă.

Ea a ținut să dea o replică președintelui Klaus Iohannis.

”Și pentru că facem referire la fonduri europene, vreau să reiterez ceea ce a spus dna ministru Rovana Plumb, anume faptul că România a atins procentul de 17% la absorbția fondurilor europene, deci ne apropiem cu pași rapizi de media europeană, care este de 18%”, a afirmat premierul.

Președintele Klaus Iohannis a atenționat, marţi, Guvernul Dăncilă cu privire la absorbția de fonduri europene, în contextul datelor de pe site-ul Comisiei Europene, care arată că țara noastră a folosit 2 miliarde de euro din cele 23 de miliarde alocate pentru fonduri structurale.

"Despre fonduri europene vreau să se înțeleagă că cele ce urmează reprezintă o atenționare pentru Guvern. Noi dispunem pentru perioada 2014-2020 teoretic 31 miliarde euro. Din ace;ti bani am folosit 4,9 miliarde euro până în momentul de față, ceea ce înseamnă 15, 8%. Din 31 de miliarde până acum nu am folosit nici măcar 5 miliarde. Aceste date sunt oficiale atât de pe site-ul Comisiei Europene, cât și informații oficiale de la Guvernul României. În dorința de a prezenta o informare exactă am căutat cele mai noi date de pe site-ul Guvernului și a Comisiei Europene. Ultima informare pe site-ul Guvernului este din 2 februarie a.c. Acum suntem aproape la jumătatea anului. Nu știu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor crede că se ascunde ceva sau au avut altă treabă decât să informeze. Am luat date mai detaliate de pe site-ul Comisiei Europene, unde datele sunt evident la zi", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a criticat și absorbția fondurilor structurale, care nu este nici de 10%.