Parchetul Judecătoriei Sector 1 anunță, luni, că în dosarul privind violențele de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei pe care-l instrumentează sunt 78 de acte de sesizare și 169 de jandarmi care acuză că au fost agresați în timpul protestului.

"Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București efectuează cercetări într-o cauză penală, cu denumirea generică "Protestul Diasporei" formată în urma reunirii a 78 de acte de sesizare. Cercetările privesc exercitarea de acte de violență fiyică și morală împotriva a 169 de persoane vătămate, care au avut calitatea de organe de jandarmerie și au desfășurat actviități cu ocazia priotestului din Piața Victoriei în data de 10/11 august 2018", anunță Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

Procurorii mai anunță că au dispus delegarea efecturăii de activități către organele de poliție din cadrul Poliției Capitalei, respectiv Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Grupuri Infracționale Violente, Serviciul Criminalistic și Serviciul Investigații Criminale Sector 1.

Pe 11 septembrie, Jandarmeria Română a depus plângere la DIICOT în cazul mitingului din 10 august, sesizarea vizând infracțiuni împotriva ordinii constituționale.

Acțiunile împotriva ordinii constituționale sunt cuprinse în articolul 397 din Codul Penal, mai exact: "(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi".

Jandarmeria Română este condusă actualmente de Ionuț Cătălin Sindile, împuternicit de ministrul Carmen Dan în această funcție, dupa ce mandatul fostului șef, Sebastian Cucoș, care era la rându-i împuternicit, a expirat.