Viorica Dăncilă a declarat că în bugetul, care va fi adoptat de Guvern în ședința de vineri, au fost alocați bani pentru dotarea fiecărei săli de școală, pentru elevii de clasa a V-a până la a XII-a, cu table electronice interactive. Premierul a vorbit și despre investițiile în sănătate.

„În bugetul acestui an am alocat educației cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 miliarde la 30,8 miliarde , banii mergând atât spre investiții, cât și pentru majorările salariale. Voi enumera câteva programe importante pe care le vom derula în perioada următoare: dotarea fiecărei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive; rechizite în valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ două milioane de copii; majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernui.

Premierul a anunțat că, în domeniul sănătății, vor fi reabilitate mai multe spitale și vor fi achiziționate 1.000 de incubatoare prin programul național „Mama și copilul”.

„Pe sănătate. Sănătatea este o prioritate zero pentru noi. Anul acesta finanțarea este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut pentru ca după majorările salariale din anul 2018 se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare. Deci ne preocupăm nu numai de creșterea veniturilor în sănătate, dar vrem și investiții în unitățile sanitare. Așadar, vom finaliza investițiile pentru reabilitare, extindere, și dotare a unităților sanitare începute în anii trecuți, cum ar fi Spitalul de Pediatrie Timișoara, spitalele din Fălticeni, Neamț, Hunedoara și Bistrița. Anul acesta Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în Programul Național „Mama și copilul”, prin care se vor achiziționa 1.000 de incubatoare”, a explicat Dăncilă.

Aceasta a afirmat că în proiectul de buget pentru anul 2019 vor fi alocate, pentru investiții, aproape 50 de miliarde de lei.

„Investiții, așa cum am spus în mai multe rânduri 2019 va fi anul investițiilor. În proiectul de buget alocăm 49,65 miliarde lei, adică 4,86 din PIB pentru investiții, în creștere cu 45% față de 2018”, a conchis premierul.

Ministrul Educație Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri, că proiectul de digitalizare beneficiază de o finanțare de două miliarde de lei, întrebată pe ce criterii vor fi alese școlile care vor fi dotate cu table interactive și tablete pentru elevi.