Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la începutul ședinței de Guvern în care va fi adoptat proiectul d ebuget pe anul 2019, că la Ministerul Fondurilor în premieră au fost alocate 2,3 miliarde lei, în timp ce deficitul bugetar se va păstra la 2,5% din PIB.

"Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și am avut trei piloni principali în vedere, sănătatea, educați și investițiile publice. De asemenea, am alocat 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România față de partenerii NATO. De asemenea Ministerul Fondurilor în premieră am alocat 2,3 miliarde lei, din care credite bugetare alocate fondurilor europene. Valoarea PIB va depăși 1.000 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi păstrat. la 2,5% din PIB", a declarat Viorica Dăncilă.

Prmeierul a dat asigurări că sunt acoperite în buget și creșterile de pensii și salarii.

"Asiguram finanțarea majorarii pensiilor și a salariilor din sistemul public plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economica măsuri asumate prin programul de guvernare continuăm creșterea punctului de pensie cu 15 la sută începând cu 1 septembrie 2019", a mai spus Dăncilă.

În proiectul de buget alocăm 49, 85 miliarde de lei pentru investiții, în creștere cu 45% față de 2018. La Ministerul Transporturilor fondurile sunt cu 6 miliarde de lei mai mari.

"Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari față de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat în 2018. Așadar bugetul anului 2019 este unul echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale și cele de dezvoltare", a afirmat premierul.

Mai mulți primari s-au declarat nemulțumiți de alocarea bugetară, spunând că sunt sume care vor fi acoperite tot de cetățeni.