Patru primari din județul Botoșani au cerut vânătorilor să împuște câinii vagabonzi aflați în păduri, după ce 2 noi focare de pestă porcină au fost descoperite în județ. Reprezentanții unei asociaţii pentru protecţia animalelor spun că este doar o scuză, pentru ca autoritățile să nu facă adăposturi.

După apariția a două noi focare de pestă porcină africană la doi mistreți, alți patru primari din Botoșani au decis să urmeze exemplul edilului din comuna Pomârla și au cerut vânătorilor să împuște câinii vagabonzi aflați în păduri pentru a limita extinderea virusului pestei porcine africane.

Cele două focare noi de pestă porcină africană au fost descoperite în comuna Ibănești, la doi mistreți aflați în pădure, motiv pentru care primarii din comunele Hilişeu-Horia, Dersca, Cristineşti şi Ibăneşti au solicitat Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Botoșani să împuște toți câinii fără stăpân aflați în zona forestieră a comunelor.

„Am primit solicitări de la primăriile Dersca, Hilişeu-Horia, Șendriceni și Concești. Am fost până acum la Pomârla și urmează să ajungem în celelalte comune. Am rugat primarii să anunțe populația ca proprietarii să lege câinii și să îi căutăm doar pe cei sălbăticiți sau hoinari din extravilan, din zona limitrofă. Aceasta este prima etapă - să se anunțe populația ca să nu se creeze confuzie și să împușcăm câinele cuiva. După ce populația va fi anunțată vom merge. Știu că vor fi proteste de la cei de la protecția animalelor - să vină să îi ia, mai au timp zilele acestea să vină să îi culeagă. Nu mă deranjează ideea! Toți îi iubesc, toți țipă, dar nu văd pagubele care le fac: copii mușcați, bătrâni atacați. (…) Sunt foarte mari problemele cu câinii vagabonzi”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Botoșani, Cosmin Humelnicu.

Potrivit acestuia, câinii vagabonzi reprezintă un pericol real pentru extinderea pestei porcine africane deoarece se hrănesc cu mistreți care au murit din cauza acestei boli și apoi aduc virusul în sat, acest lucru întâmplându-se deja la Pomârla.

La rândul lor, reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor din Botoșani sunt revoltați și spun că primarii au găsit în acest fel o modalitate de a scăpa de câinii vagabonzi din comune fără a mai fi obligați să le construiască adăposturi, cum prevede legea.

„Ce treabă au câinii cu pesta porcină?! Au găsit ei acum un motiv ca să împuște câinii! Primăriile sunt obligate, prin lege, de trei ani de zile, să își construiască adăposturi publice. (…) Nu a construit nimeni nimic! Mi se pare o prostie chestia cu pesta porcină pentru că nici în sudul țării în această toamnă când au fost probleme nu a mai împușcat nimeni câinii”, a declarant, corespondentului MEDIAFAX, Dana Andrișan, președintele unei asociaţii pentru protecţia animalelor din Botoşani.

Dana Andrișan a spus că va lua legătura cu Direcția Sanitar- Veterinară, deoarece ar trebui să oprească împușcarea câinilor vagabonzi.

„În mod normal pesta porcină nu se ia, că de asta se cheamă pestă porcină. Porcii au pesta. Așa ar trebui să împușcăm și vaca și găina?! Pisicile nu iau pestă, numai câinii?! Eu cred că este o variantă ca să scape de niște câini”, a adăugat Dana Andrișan.

Sute de porci aflați în gospodăriile localnicilor din comuna Pomârla, județul Botoșani, au fost sacrificați după ce la finalul săptămânii trecute a fost descoperit un focar de pestă porcină într-o gospodărie, iar autoritățile au decis să omoare și câinii vagabonzi.

Până acum, în comuna Pomârla au fost împușcați 47 de câini vagabonzi.