Sucevenii au dovedit o dată în plus că sunt solidari cu problemele cu care se confruntă românii din Transnistria. În cadrul acţiunii organizate de cotidianul Monitorul de Suceava şi televiziunea Plus TV în proiectul intitulat „O carte pentru românii din Transnistria” în doar două zile s-au adunat circa 700 de titluri. O parte dintre cei care au decis să doneze cărţi au dorit să rămână anonimi, iar alţii cred că acest gest trebuie urmat şi de alte persoane.

Doina Tănăsiciuc a donat circa 500 de cărţi şi spune că este extrem de bucuroasă ştiind că poate ajuta pe cineva. „Sper ca aceste cărţi să ajungă unde trebuie şi să fie de folos în păstrarea limbii române. Este o idee foarte bună şi cu siguranţă trebuie continuată”, a mărturisit Doina Tănăsiciuc.

Acţiunea demarată săptămâna trecută continuă, iar maşina noastră va ajunge şi la Fălticeni pentru a prelua cărţile pe care doreşte să le doneze o femeie din localitate, dar şi în Suceava, unde există promisiuni pentru alte 500 de titluri.

În perioada care a trecut de la începutul acestei campanii s-au adunat deja peste 1.000 de cărţi, iar sucevenii care doresc să se implice sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0744.479.733 sau 0230.522.993, ori să vină cu volumele direct la sediul ziarului Monitorul de Suceava, în Centru, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 1, în clădirea Cooperaţiei de lângă Casa de Cultură

Şi colegii de la Plus TV s-au implicat extrem de puternic în această acţiune, iar la final avem speranţa că se vor aduna cât mai multe cărţi pentru copiii şi elevii din Transnistria.

Mulţumim din nou tuturor celor care au dorit să doneze cărţi, cu precizarea că acţiunea va continua până la finalul acestei luni, urmând ca în septembrie să plecăm la Chişinău pentru a le preda celor care au nevoie acută de carte în limba română. 

În Transnistria, regiune care aparţine de facto Republicii Moldova, trăiesc mii de elevi care sunt obligaţi de guvernul transnistrean să înveţe după manuale în limba rusă şi armonizate cu politica de ocupaţie. De aceea, orice carte în limba română poate constitui un sprijin extraordinar de mare pentru păstrarea românismului în această zonă.

Acţiunea de anul acesta este o continuare a celei începute anul trecut, când, cu sprijinul cititorilor noştri, al Editurii Litera şi al Primăriei Dumbrăveni au ajuns la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina câteva sute de titluri.