Președintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că respinge remanierea cerută de premier, spunând că o consideră nepotrivită, refuzând numirea noilor miniştri propuşi de Viorica Dăncilă, printre care se număra şi liderul ALDE Suceava, Alexandru Băişanu, propus pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

"Am primit o corespondenţă de la doamna prim-ministru. Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală, îmi solicită eliberarea din funcţie a unor miniștri interimari și numirea a şase miniștri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar", a spus Klaus Iohannis.

Președintele cataloghează solicitarea șefului Executivului drept neconstituţională și îi cere premierului să meargă în Parlament pentru validare.

"Acum doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentaţi în faţa Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoastră, altfel lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate. Este neconstituţională fiindcă între timp este foarte clar - anunţat și public și în scris că ALDE a părăsit coaliţia de guvernare. Nu încape nici o îndoială. Guvernul trebuie să meargă în faţa Parlamentului. Se vede că doamna prim-ministru se teme", a mai spus Iohannis.

Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante, respectiv Ștefan-Alexandru Băișanu, liderul ALDE Suceava, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului şi Ion Cupă la Ministerul Energiei.

De asemenea, șeful Executivului a declarat că trimite și noi propuneri de miniștri pentru portofoliul de la Ministerul Afacerilor Interne, unde l-a nominalizat pe Dan Chirilă, la Educaţie, unde o propune pe Camelia Gavrilă, și pe Dan Matei ca vicepremier pe probleme economice.