Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 26 februarie a.c., o monedă din argint cu tema „150 de ani de la nașterea lui Ștefan Luchian”.

Moneda din argint, cu cant zimțat, cu valoarea nominală de 10 lei, are un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 grame.

Aversul monedei redă o compoziție care prezintă imaginile a două lucrări ale pictorului Ștefan Luchian: în prim-plan, pe șevalet, ,,Anemone”, iar în plan secund ,,Fântâna de la Brebu”; inscripţia în arc de cerc „ROMÂNIA”, stema României, valoarea nominală de 10 lei și anul de emisiune 2018.

Reversul monedei prezintă autoportretul și inscripția lui „ȘTEFAN LUCHIAN”, precum și anii între care a trăit pictorul (1868-1916).

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului şi casierului central ai BNR.

Tirajul emisiunii este de 200 de monede din argint, iar preţul de vânzare (exclusiv TVA), pentru moneda din argint (inclusiv broşura de prezentare) este de 375,00 lei.

Monedele din argint cu tema „150 de ani de la nașterea lui Ștefan Luchian” au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.